konzervativna vlada

Tisuće grčkih javnih službenika u štrajku zbog izmjena zakona o radu

21.09.2023 u 15:22

Bionic
Reading

Tisuće grčkih javnih službenika, uključujući učitelje, liječnike i zaposlene u javnom prijevozu prosvjedovale su u četvrtak u Ateni zbog izmjena zakona o radu koje predlaže konzervativna vlada ponovno izabrana u lipnju

Vlada premijera Kiriakosa Micotakisa kaže da će se izmjenama riješiti problem rada na crno i osnažiti gospodarstvo, no sindikati i oporba tvrde da se radi o udaru na radnička prava.

Jednodnevni opći štrajk na koji je pozvao vodeći sindikat javnih službenika ADEDY prvi je takav prosvjed otkako je Micotakisova vlada osvojila drugi mandat.

Vlakovi i autobusi prometuju smanjeno, državne bolnice obavljaju tek najnužnije zahvate i zatvorene su brojne škole.

Prosvjednici su u povorci došli do parlamenta u kojem zastupnici raspravljaju o izmjenama koje bi se trebale usvojiti ovaj tjedan. Micotakisova većina ima 158 od 300 mandata.

Zakonom bi se stalno zaposlenima omogućilo da rade druge povremene poslove, ukupno do trinaeast sati dnevno. Poslodavcima bi se također dopustilo da uvedu šestodnevni radni tjedan.

Prema prijedlogu zakona, radnik bi u prvoj godini mogao dobiti otkaz bez upozorenja i bez otpremnine, a probni rad bi se mogao produžiti na šest mjeseci.

Zastupnici iz glavne oporbene ljevičarske stranke Sirize, koja u nedjelju bira novog predsjednika, kažu da vlada provodi "tajni plan" protiv radnika, a Komunistička stranka je zakon nazvala monstruoznim.