NASTAVLJA SE BORBA

Tillerson poručio kako unatoč oslobađanju Rake rat nije gotov

20.10.2017 u 21:21

Bionic
Reading

Sjedinjene Države su u petak izrazile zadovoljstvo zbog 'presudne' pobjede arapsko-kurdskih snaga u Raki uz potporu međunarodne koalicije, upozorivši ipak da rat protiv džihadista nije gotov

'Oslobađanje Rake je presudna faza u međunarodnoj borbi sa skupinom Islamska država', istaknuo je u priopćenju američki državni tajnik Rex Tillerson. No 'gubitak Rake' koji je pretrpjela Islamska država ne znači da je naša borba s njima gotova', upozorio je Tillerson.

'Međunarodna koalicija će se i ubuduće oslanjati na sve elemente državne vlasti - vojsku, obavještajnu službu, diplomaciju, gospodarstvo, redarstvo - te na snagu naših zajednica, sve dok se svi Sirijci ne oslobode nasilja Islamske države i dok ne budemo sigurni da on više neće izvoziti svoj teror diljem svijeta', dodao je državni tajnik.

Skupina ISIL je zauzela Raku na sjeveru Sirije 2014. i pretvorila je u svoje uporište. Sirijske demokratske snage (SDF), kurdsko-arapski savez koji Washington podupire, ovog tjedna su oslobodile grad nakon četveromjesečne borbe.

'Borimo se s ostatcima ISIL-a u Iraku i u Siriji te ćemo i dalje sudjelovati u humanitarnim naporima kako bismo pomogli građanima koji trpe grubu okupaciju', rekao je pak u priopćenju američki general Paul Funk, zapovjednik međunarodne koalicije koju predvodi SAD.

'Čeka nas još jedna teška borba', zaključio je.