ZANIMLJIVOSTI EURA

Tiki-taka, jalovost i grčki nagon za preživljavanjem

21.06.2012 u 08:34

Bionic
Reading

Opta, vodeća svjetska kuća za obradu sportskih podataka, svakodnevno objavljuje statističke kuriozitete vezane uz Euro. Izabrali smo nekoliko najzanimljivijih

Ulazimo polako u završnicu Eura, pa je vrijeme da se zaokruži dosadašnji dio prvenstva. Zahvaljujući Opti, vodećoj kući za obradu sportskih podataka, izvukli smo nekoliko zanimljivosti.

TURNIR

Ovo je prvi put u povijesti Europskih prvenstava da nijedna utakmica grupne faze nije završila 0:0.

Posljednje četiri zemlje-domaćini Eura nisu uspjele proći skupinu (Austrija, Švicarska, Poljska i Ukrajina). Osim njih, još se jedino Belgija 2000. kao sudomaćin nije uspjela plasirati u četvrtfinale.

U grupnoj fazi bilo je 876 dodavanja po utakmici, što je za 75 više nego na ijednom drugom Europskom prvenstvu.

MOMČADI

Španjolska ima daleko najviše dodavanja od svih – 2.289 ili čak 662 više od prve sljedeće reprezentacije (Francuske).

Najviše udaraca na gol u jednoj utakmici uputili su Nizozemci protiv Danske (32) te Rusi protiv Grčke (31). I jedni i drugi su izgubili u tim utakmicama! Grčka je, s druge strane, u sve tri utakmice grupne faze samo 22 puta pucala na gol i prošla je u četvrtfinale.

Samo dvije reprezentacije nisu nijednom uhvatile suparnika u zaleđu: Engleska i Grčka.

Irska je primila devet golova – više je 'popila' samo Jugoslavija na Euru 1984. (10); Irska se izjednačila s Jugoslavijom iz te godine i po najlošijoj gol razlici – minus osam.

IGRAČI

Karim Benzema je uputio 17 udaraca na gol, ali nijednom nije zabio. No 'postignuće' Aleksandra Keržakova još je fascinantnije: on je 14 puta pucao, ali nijednom u okvir gola.

Cristiano Ronaldo je samo protiv Nizozemske čak 12 puta pucao na gol – više nego ijedan drugi igrač na jednoj utakmici u povijesti Europskih prvenstava. S druge strane, češki napadač Milan Baroš proveo je 217 minuta u igri na Euru 2012. prije nego što je uputio prvi udarac!

Cristiano Ronaldo, Helder Postiga i Zlatan Ibrahimović ušli su u elitno društvo nogometaša koji su zabijali golove na tri različita Europska prvenstva. Osim njih, to su učinili još Nuno Gomes, Thierry Henry, Vladimir Šmicer i Jürgen Klinsmann.