zagreb

Tijekom 2019. iz Skloništa za nezbrinute životinje Dumovec 1100 udomljavanja

28.01.2020 u 11:44

Bionic
Reading

Tijekom 2019. iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba udomljeno je, isto kao i preklani, gotovo 1100 životinja - novi dom našla su 844 psa i 248 mačaka, priopćeno je u utorak iz Skloništa

U tom zagrebačkom skloništu, poznatijem kao Dumovec, kažu da se najviše životinja udomljuje subotom - svako četvrto.

'Sve koji žele udomiti psa ili mačku, molimo da za izbor svojeg novog životnog suputnika izdvoje vrijeme. Zato nas vesele posjeti građana vikendom. Mnogi u Sklonište dolaze zbog fotografije nekog ljubimca koju su vidjeli na našim internetskim stranicama, no na licu se mjesta 'zaljube' u nekog drugog', kaže voditeljica Skloništa Tatjana Zajec.

Napominje kako već dugo upozoravaju da izgled nije kriterij za izbor ljubimca. 'Ljubimac se treba birati po životnom stilu, čovjek i pas ili mačka trebaju si 'kliknuti', ali i odgovarati na duge pruge', poručuje Zajec.

Terenska ekipa Skloništa odbačene je životinje pronalazila u svim dijelovima Zagreba, a građani su ostavljali kako odrasle životinje, tako i one tek okoćene, ponekad i cijela legla.

Prošle je godine gotovo udvostručen broj intervencija u kojima je ekipa asistirala državnim i gradskim službama. Takvih intervencija bilo je 134, a terenska ekipa Skloništa najviše je pomagala veterinarskoj inspekciji i policiji.

Ukupno je ekipa izišla na čak 2100 intervencija. Pomoć 'hvatača' uz kućne su ljubimce trebale i domaće te divlje životinje. Najviše se pomagalo pticama. Zbog njih se na teren izišlo 774 puta. Odvažna ekipa iz Dumovca posla je imala i oko konja, koze te vijetnamske svinje, ali i nekih egzotičnih životinja poput agame i iguane.

Ističu da se o pregledu i liječenju divljih životinja brine oporavilište zagrebačkog Zoološkog vrta, a za mačke i pse zadužena je veterinarska ambulanta Skloništa. Njezini su veterinari obavili oko 10.000 pregleda, cijepljenja i operacijskih zahvata.

'U 19 godina postojanja Sklonište se razvilo u mjesto neophodno za sustavnu brigu o nezbrinutim životinjama. Naši su djelatnici dežurni 24 sata dnevno kako bi ranjene životinje i tijekom noći dobile odgovarajuću pomoć. Trenutačne potrebe nezbrinutih životinja u Zagrebu premašuju naše prostorne kapacitete. Nadamo se, stoga, da će vlasnici postati odgovorniji prema kućnim ljubimcima te da ćemo čim prije moći proširiti smještajne kapacitete za pse i mačke', istaknuo je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta u čijem je sastavu Sklonište u Dumovcu.

Najavio je kako je u planu izgradnja posebnog skloništa za mačke te oporavilišta za divlje životinje.