namještanje izbora

Tihanovska pozvala EU da uvede sankcije bjeloruskim dužnosnicima

21.09.2020 u 12:59

Bionic
Reading

Glavna bjeloruska oporbena čelnica Svetlana Tihanovska pozvala je u ponedjeljak u Bruxellesu Europsku uniju da uvede sankcije bjeloruskim dužnosnicima koje optužuje za namještanje predsjedničkih izbora u toj zemlji prošli mjesec i zatražila je od europskih šefova diplomacije da budu hrabriji

Unatoč prosvjedima koji se odvijaju već šesti vikend zaredom protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka zbog sporne pobjede na izborima 9. kolovoza, EU tek prijeti uvođenjem sankcija bjeloruskim dužnosnicima. Članice EU-a trebaju potvrditi konačnu listu na kojoj bi trebalo biti oko 40 dužnosnika.

"Lideri EU-a imaju razloga da ne forsiraju sankcije, ali ja ih pozivam da budu hrabriji", rekla je bjeloruska oporbena liderica Svjetlana Tihanovska novinarima nakon sastanka europskih ministara vanjskih poslova.

"Sankcije su važne u našoj borbi jer su dio pritiska koji može natjerati tzv. vlasti na početak dijaloga s nama u oporbenom vijeću", rekla je Tihanovska na konferenciji za medije u Bruxellesu.

EU i SAD pozivaju na nove izbore u Bjelorusiji i traže ostavku Lukašenka nakon 26 godina na vlasti. Tihanovska, čiji pristaše tvrde da je pobjednica na izborima 9. kolovoza, odbacila je mogućnost kandidature na novim izborima.

EU je krajem kolovoza objavila da će zamrznuti imovinu i zabraniti putovanja bjeloruskim dužnosnicima.

No uvođenje sankcija zahtijeva sporazum svih 27 članica bloka, a istovremeno se vodi debata oko odvojenih sankcija Turskoj u sporu oko energetskih resursa. Cipar je rekao da će podržati sankcije Bjelorusiji ako blok prvo prihvati predložene sankcije Turskoj zbog operacija izvlačenja nafte.