OTKAZAN KONCERT

Thompsonu 3 godine zabranjen ulazak u Švicarsku

29.09.2009 u 12:14

Bionic
Reading

Marku Perkoviću Thompsonu na tri je godine zabranjen ulazak u Švicarsku. Odlukom švicarskog Saveznog ureda za policiju (Fedpol) tako je ujedno Thompsonu onemogućeno da u diskoteci Froschkönig u Luzernu održi za subotu najavljen koncert.Iako su švicarski mediji najprije objavili informaciju da se zabrana ulaska hrvatskom pjevaču odnosi samo za taj koncert, iz Državnog odvjetništva naknadno je objašnjeno da se zabrana ulaska u Švicarsku odnosi na tri godine

Kontroverzni hrvatski pjevač, čiji tekstovi i nastupi često 'graniče s fašizmom', trebao je 3. listopada nastupiti u klubu Froschkönig u okrugu Kriens, izvještava Jutarnji list.

Vlasnik kluba Afrim Baftiroski izjavio je da je državni Ured za migraciju (BfM) zabranio ulaz Thompsonu u Švicarsku. O tome ga je izvijestila lokalna policija.

Koncert koji se trebao održati izazvao je žestoke polemike u kojima su sudjelovale lokalne i nacionalne političke grupacije.

Vlasnik kafića tvrdi da je koncert bio rasprodan te da sada mora ponuditi nastup drugog hrvatskog pjevača, no nije naveo kojeg.

Afrim je na taj način izbjegao plaćanje 100.000 švicarskih franaka ugovorne kazne u slučaju da samovoljno otkaže koncert, a s druge strane, popustio je pritisak lokalnih političara koji su ga napadali zbog organizacije koncerta.

Podsjetimo, sredinom rujna Socijaldemokratska partija od kantonalnog vijeća Luzerna zatražila je očitovanje o Thompsonovom koncertu, uslijed čega je krenula lavina političkih reakcija koje su mahom osuđivale Thompsona i njegovo stvaralaštvo, da bi na kraju koncert bio otkazan, a njemu zabranjen ulaz u zemlju.