ZAKLJUČAK ŠVICARSKE POLICIJE

Thompsonove pjesme slave hrvatske fašiste

Thompson na stradunu

Thompson na stradunu

Izvor: tportal.hr / Autor: arhiva a

Odluku o zabrani ulaska Thompsona u Švicarsku donio je ured savezne policije (Fedpol) koji je odlučio da Thompson ne smije ući u zemlju. Odluka se temelji na saznanjima Službe za analizu i prevenciju (DAP), koja je analizirala tekstove Thompsonovih pjesama i zaključila da su huškački te da slave hrvatske fašiste

Zabrana ulaska Marku Perkoviću Thompsonu u Švicarsku dovela je do diplomatskih tenzija između Švicarske i Hrvatske, pišu tamošnji mediji. Hrvatska je sinoć od Švicarske zatražila da još jednom razmotri svoju odluku o Thompsonu, a u hrvatskom ministarstvu vanjskih poslova dogovoren je sastanak sa švicarskim veleposlanikom, piše Večernji list.

Odluku o zabrani ulaska Thompsona u Švicarsku donio je ured savezne policije (Fedpol) koji je 29. rujna odlučio da Thompson ne smije ući u zemlju u kojoj je 3. listopada trebao održati koncert.

Svoju odluku temelje na saznanjima Službe za analizu i prevenciju (DAP) koja je analizirala tekstove Thompsonovih pjesama i zaključila da su huškački te da slave hrvatske fašiste poznatije pod nazivom ustaše.

Švicarski mediji o Thompsonu pišu kao o najkontroverznijem hrvatskom pjevaču kojeg kritiziraju u inozemstvu, a slave u njegovoj zemlji. Tvrde da se u Hrvatskoj čak i u 2009.  nacionalizam često izjednačava s ustaštvom.

Švicarci najviše kritiziraju Thompsonove pjesme nastale u vrijeme rata, između 1992. i 1995. u kojima dominira rasizam prema Srbima. Tvrde da Thompson svoje obožavatelje ima u Hrvatskoj i među hrvatskim iseljeništvom te da dio njih i dalje štuje ustaški pokret. Njegovi obožavatelji često koriste pozdrav 'Za dom spremni' i na koncerte nose fašistička obilježja.

Protiv Thompsona su se uoči utakmice Hrvatske i Engleske, održane početkom rujna, digli i britanski mediji koji su hrvatske navijače prozvali za veličanje fašizma potpomognuto pjesmama pjevača kojeg su nazvali 'fašističkim rokerom'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi