odlazi 7. lipnja

Theresa May u suzama podnijela ostavku: Nisam uspjela ostvariti Brexit

24.05.2019 u 11:11

Bionic
Reading

Kao što se i predviđalo, britanska premijerka Theresa May podnijela je ostavku i najavila da odlazi s čela Konzervativne stranke za dva tjedna, odnosno 7. lipnja

May je u obraćanju u petak ujutro kazala da je kao premijerka pokušavala napraviti Veliku Britaniju državom za sve, a ne samo za neke.

Podsjetila je na referendum o Brexitu 2016. godine. 'Uvjerena sam da ako u demokraciji građanima date izbor i oni donesu odluku, morate tu odluku i implementirati', poručila je.

Osvrnula se i na pregovore s Europskom unijom o Brexitu i sporazum za koji je tražila podršku parlamenta.

'Nisam uspjela u tome. Pokušavala sam tri puta. Mislim da sam bila u pravu što sam ustrajala, ali sada mi je jasno da je u najboljem interesu države to da novi premijer vodi proces Brexita. Zbog toga podnosim ostavku na mjesto čelnice Konzervativne stranke s petkom 7. lipnja', kazala je May.

  • +7
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Iako je najavila ostavku na mjesto šefice stranke za dva tjedna, Theresa May ostat će na mjestu premijerke dok ne bude izabran novi kandidat.

'Uvijek ću duboko žaliti zato što nisam uspjela dovršiti proces Brexita. Na mom je nasljedniku da dovede do konsenzusa do kojeg ja nisam uspjela doći. Taj će konsenzus biti moguć jedino ako obje strane budu spremne na kompromis', dodala je.

'Brzo ću napustiti dužnost, koja je bila najveća čast u mom životu. Druga premijerka u povijesti, ali sigurno ne i zadnja. Napuštam dužnost bez gorčine, ali s ogromnom i trajnom zahvalnošću što sam imala priliku služiti zemlji koju volim', poručila je May kroz suze.

  • +4
Theresa May Izvor: Profimedia / Autor: N.N.