hladan tuš

Thaci priznao: Kosovo nema međunarodnu potporu za vojsku

  • Autor: A. Ž. / Hina
  • Zadnja izmjena 09.03.2017 12:33
  • Objavljeno 09.03.2017 u 12:33
Hashim Thaci

Hashim Thaci

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Kosovski predsjednik Hashim Thaci priznao je da Kosovo nema međunarodnu potporu za izmjene zakona koje bi omogućile postrojbama Sigurnosnih snaga (KSF) da se transformiraju u vojsku, prenose u četvrtak beogradski mediji pisanje prištinskog lista Koha Ditore

'Hladan tuš za Thacija iz NATO i Washingtona', pišu Večernje novosti  navodeći kako je plan Hashima Thacija o stvaranju vojske Kosova, unatoč protivljenju moćnih saveznika iz SAD-a, 'u srijedu na noge podigao i NATO', dok elektronički mediji prenose pisanje prištinskog lista Kohe Ditore da bi Kosovu, u slučaju formiranja oružanih snaga, bila uskraćena potpora američke administracije i čelništva zapadnog vojnog saveza.

'Radio sam, sada već tri godine, da se ovo pitanje riješi kroz ustavne amandmane i veoma bih volio da se to dogodi. Imali smo podršku SAD i NATO, ali je sada postalo nemoguće, naročito poslije otvorenih, jasnih i odlučnih izjava Srpske liste i Beograda da to ne dopuštaju, a Srpskoj listi se (iz Beograda) prijeti da (u Skupštini Kosova) ne glasa o zakonu', rekao je Thaci za Glas Amerike.

'SAD i međunarodna zajednica', po Thacijevom tumačenju, ne podupiru transformiranje Kosovskih sigurnosnih snaga kroz ustavne amandmane i zato, kaže Thaci, 'preostaje ili da Kosovo nema vojsku, ili da prijeđe na neki drugi plan'.

 

Thaci tvrdi da je odluka o uspostavljanju vojske u nadležnosti kosovskih instutucija i da su svi međunarodni akteri izviješteni o procesu.

Beogradske Večernje novosti navode kako je 'pod uzbunom i cijela diplomatska služba Srbije', a premijer Aleksandar Vučić i ministri vanjskih poslova i obrane Ivica Dačić i Zoran Đorđević pozivaju da međunarodna zajednica spriječi kršenje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu.

Oštre riječi na račun prištinskog političkog vrha u srijedu su stigle i iz Veleposlanstva SAD-a na Kosovu, uz ocjenu da 'transformiranje KSF treba uraditi sukladno Ustavu i kroz sveobuhvatan i predstavnički politički proces koji odražava kosovsku multietničku demokraciju', obzirom da se strateške odluke ne mogu donositi bez suglasnosti srpske zajednice i njihovih političkih predstavnika u parlamentu Kosova.

Istodobno, prema izvješćima kosovskih medija koja se prenose u Beogradu, Thaci je optimist i i tvrdi kako je proces preustroja KSF 'institucionalan, ustavan i legalan' i spada u kosovski 'euroatlanski okvir'.

'U potpunosti sam uvjeren da će međunarodna zajednica imati razumijevanje za iskreno angažiranje kosovskih institucija', izjavio je Thaci i poručio da se kosovska vojska 'neće angažirati ni protiv koga', te da se 'nitko ne bi trebao osjećati ugroženo'.

Thaci, također, drži i da formiranje kosovske vojske neće za posljedicu imati okončanje pregovora o normalizaciji odnosa s Beogradom.

Vučić je izjavio u srijedu da očekuje pomoć Europske unije, SAD-a i  Rusije oko najava osnivanja vojske Kosova. On je podsjetio da je razgovarao s Thacijem i upozorio ga da bi formiranje vojske Kosova donijelo dodatnu nestabilnost za sve, ali da su o tom pitanju 'ostali na suprotnim pozicijama'.

Iz Bruxellesa je jučer stigla poruka kako je NATO 'ozbiljno zabrinut' zbog namjere Kosova da transformira svoje sigurnosne snage u vojsku. Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg kosovske je čelnike upozorio da će NATO 'razmotriti razinu svojeg angažmana' bude li prijedlog prihvaćen, priopćeno je u srijedu u Bruxellesu.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!