VELIKA POBJEDA SRBIJE

Kosovo nije primljeno u UNESCO

09.11.2015 u 13:39

Bionic
Reading

Kosovo nije primljeno u UNESCO nakon što nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu na Generalnoj skupštini ove organizacije, javlja b92.net

Tri su glasa nedostajala Kosovu da bude primljeno u UNESCO, naime od 142 članice, koliko ih je glasalo, njih 92 su bile 'za', 'protiv' je bilo 50, a suzdržanih je bilo 29. Podsjetimo, za dvotrećinsku većinu bilo je potrebno 95 glasova.

Među zemljama koje nisu podržale prijem Kosova u UNESCO su Brazil, Kina, Španjolska, Rusija, Indija, Kazahstan, Bjelorusija, Palestina, Sjeverna Koreja, Slovačka, Urugvaj, Venezuela, Bahrein, Indonezija...

Suzdržane su, između ostalih, bile BiH, Kolumbija, Grčka, Nigerija, Peru, Poljska, Rumunjska, Singapur, Trinidad i Tobago, Tunis i Zambija.

Za pristupanje Kosova UNESCO-u, između ostalih, glasale su Belgija, Francuska, Kanada, Bugarska, Belize, Irska, Island, Italija, Litva, Malezija, Pakistan, Panama, Norveška, Novi Zeland, Portugal, Češka, Velika Britanija, Slovenija, Švedska, Švicarska, Čad, Tajland, Turska, Afganistan, Albanija, Njemačka, Andora...

Prijedlog za primanje Kosova prethodno je obrazložen time da nije u pitanju glasanje za priznanje Kosova kao države ili za ulazak u UN, nego zahtjev da se 'građanima Kosova omogući pristup kulturnim vrijednostima i obrazovanju, kao i da se na kraju podrži misija UNESCO-a', javlja b92.net.

S druge strane ponovljeno je da bi primanje Kosova u UNESCO značio politizaciju te organizacije, kao i kršenje međunarodnog prava, a prethodno je Generalna skupština na prijedlog Srbije glasala o odlaganju izjašnjavanja o ovoj temi, ali je taj prijedlog odbijen.

Protiv prijedloga Srbije bilo je 89 zemalja, 'za' 59, 22 članice UNESCO-a su bile suzdržane‚ a 16 ih nije prisustvovalo glasanju.

403181,403131,402647,401760