NIJE KRIJUMČARIO LJUDSKE ORGANE

Thaci će tužiti Martya zbog klevete

20.12.2010 u 21:34

Bionic
Reading

Kosovski premijer Hashim Thaci rekao je u ponedjeljak da će tužiti zbog klevete izvjestitelja Vijeća Europe koji ga je optužio da je stajao na čelu mafijaške organizacije koja je krijumčarila drogu i ljudske organe.

Dick Marty mora pripremiti dobre odvjetnike, uspije li pronaći nekoga da ga brani, jer nikako neće izbjeći pravdu zbog ove klevete', rekao je Thaci u intervjuu za Reuters, ne ulazeći u pojedinosti.

Marty je u svojem izvješću optužio Thacija da je predvodio lanac organiziranog kriminala koji je u tijeku rata na Kosovu likvidirao svoje protivnike i krijumčario drogu i organe poginulih Srba. 'O tome je vođena istraga tri puta. Prvi put to je istražila UN-ova misija na Kosovu, zatim druge mjesne institucije i Haaški sud te poslije EULEX', rekao je Thaci

Martyjevu dvogodišnju istragu naručilo je Vijeće Europe pošto je bivša UN-ova tužiteljica za ratne zločine Carla del Ponte u svojoj knjizi "Lov" pisala o krijumčarenju organa na Kosovu. Del Ponte tvrdi da nije smjela u potpunosti istražiti navodne zločine kosovske Oslobodilačke vojske.

'Cilj ovog izvješća je da se nanese šteta slici Kosova, njegova naroda i svih Albanaca u regiji, blokira početak pregovora između Kosova i Srbije (početkom iduće godine) i odgodi uspostava novih ustanova nakon izbora 12. prosinca', rekao je Thaci