OPĆI IZBORI

Test za indonezijskog predsjednika Yudhoyona

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 08.04.2009 12:03
  • Objavljeno 08.04.2009 u 11:56
Izborna komisija dovršava poslove pred opće izbore u Indoneziji.

Izborna komisija dovršava poslove pred opće izbore u Indoneziji.

Izvor: Reuters / Autor: -

Indonezija, "treća demokracija svijeta" poslije Indije i Sjedinjenih Država, izlazi u četvrtak na opće izbore koji bi trebali ojačati položaj predsjednika Susila Bambanga Yudhoyona unatoč neizvjesnosti kakvu donosi ekonomska kriza.

Više od 171 milijun upisanih birača, a pravo glasa u toj zemlji stječe se s napunjenih 17 godina, obnovit će 560 zastupničkih mjesta u parlamentu. Istodobno birat će se i lokalna tijela vlasti u 33 pokrajine.

Ti izbori, vjerojatno najsloženiji na svijetu, jer se odvijaju na arhipelagu dugom 5.000 km s oko 6.000 nastanjenih otoka, trebali bi pripremiti teren za predsjedničke izbore 8. srpnja na kojima će favorit za drugi petogodišnji mandat biti 59-godišnji centrist Yudhoyono.

Unatoč popularnosti sadašnjeg predsjednika, bivšega generala, njegovu sudbinu uvelike će odrediti uspjeh njegove stranke na općim izborima. Njegova Demokratska stranka, formirana prije samo osam godina, mogla bi, prema anketama, postati prva stanka u zemlji.

Indonežani su zahvalni Yudhoyonu što je stabilizirao zemlju nakon burnih godina vladavine predsjednika Suharta koji je srušen 1998., nakon 32 vladavine željeznom rukom.

K tomu su se smirile i napetosti u pobunjeničkim žarištima kakva je pokrajina Aceh, a osigurano je i poštivanje različitih vjeroispovijesti u toj najvećoj muslimanskoj zemlji svijeta i Indonezija je danas gotovo mirna zemlja.

Članica skupine G20, koja okuplja najrazvijenije države i nova rastuća gospodarstva, Indonezija je bilježila u 2007. i 2008. godini rast od 6 posto zahvaljujući ponajprije svojim prirodnim bogatstvima kao što su plin, nikal ili palmino ulje.

Rast bi ove godine trebao usporiti na 4 posto zbog financijske krize, iako je još neizvjesno u kojoj će mjeri ona pogoditi Indoneziju.

Na političkom planu sloboda izražavanja danas je uspostavljena i civilno društvo vrlo je aktivno, no u predizbornoj kampanji stranke nisu izrekle jasna stajalištima o gorućim pitanjima kao što su financijska kriza, siromaštvo, pristup vodi ili pristup obrazovanju.

Birači su zbunjeni i velikim brojem stranaka koje se natječu, njih 38. K tomu je Indonezija zemlja velike korupcije u kojoj se novcem kupuje sve, pa tako i sudjelovanje na predizbornim mitinzima ili glas za neku stranku te nije neobično da birači kandidata bez oklijevanja zapitaju "Što ću dobiti ako glasam za vas?"

Službeni rezultati izbora bit će objavljeni krajem travnja, a prvi 48 sati poslije zatvaranja birališa, dok će procjene biti objavljene već u četvrtak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi