TRAJAT ĆE MJESECIMA

Teško je shvatiti proporcije epskog požara u Kanadi

09.05.2016 u 12:49

  • +7

Požar u Kanadi

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Mark Blinch

Bionic
Reading

Požar koji već više od tjedan dana proždire goleme površine u kanadskoj zapadnoj provinciji Alberti nije lako opisati, a kamoli shvatiti njegove dimenzije. Za početak, treba uočiti da se ne radi o jednom požaru nego o njih gotovo 50-ak, od kojih su neki izvan bilo kakve ljudske kontrole

Požar je izbio 1. svibnja te se proširio toliko brzo da je 88.000 stanovnika grada Fort McMurray moralo biti pod hitno evakuirano. Usporedbe radi, to je više ljudi nego što po zadnjem popisu stanovništva živi u Osijeku. Podaci o opožarenoj površini su još strašniji – spaljeno je više od 150.000 hektara te više od 1600 različitih građevina. U gašenju sudjeluje više od 1100 vatrogasaca, oko 150 helikoptera te nekoliko desetaka protupožarnih aviona.

RTL Autor: RTL
RTL Autor: RTL

No sav taj silan trud i požrtvovnost vatrogasaca, ako se uzmu u obzir epski razmjeri požara u Alberti, imali su vrlo mali učinak. Naime, jedino što može imati stvaran i mjerljiv učinak su vremenski uvjeti odnosno kiša i pad temperature. Na svu sreću, upravo to se dogodilo u ponedjeljak - palo je nešto kiše i snijega, što je logično pratio pad temperature zraka. Takav razvoj događaja trebao bi dramatično olakšati posao vatrogasaca koji se u ovom slučaju komotno može usporediti sa Sizifovim zadatkom.

Danas je najavljeno da će nekolicina novinara biti puštena u evakuirani Fort McMurray, ali Rachel Notley, administrativni upravitelj Alberte, unaprijed je upozorio da će prizori iz opustošenog grada biti 'dramatični', dodavši kako bi mogli biti uznemirujući za evakuirane stanovnike grada.

'Nikad u svom životu nisam vidio ovakvo što i nadam se da više nikad neću', glasio je kratak ali jasan komentar iskusnog šefa vatrogasaca Fort McMurrayja, kapetana Adama Bugdena.

Za gašenje požara će, prema očekivanjima dužnosnika Alberte, trebati nekoliko mjeseci.