ARHITEKTI PREVARENI?

Teške optužbe na račun investitora koji gradi neboder u Ilici

09.09.2014 u 21:24

Bionic
Reading

Teške optužbe pale su na račun investitora stambeno-poslovnog nebodera u Ilici kod Črnomerca iz arhitektonskog studija Penezić-Rogina. Raspisan je novi natječaj za izradu arhitektonskog rješenja za ovaj velebni objekt koji bi mogao doseći 19 katova, no nakon što je tportal pisao o projektu, autori starog rješenja, arhitektonski studio Penezić-Rogina, optužuju Stambeno-graditeljsku zadrugu Stanograd da želi izigrati 'autorske, pravne i financijske' obaveze prema njima

Dok investitor preko javnog natječaja od 29. kolovoza traži idealan projekt za zgradu u Ilici na kućnim brojevima 212-214, iz arhitektonskog studija Penezić-Rogina tvrde: 'Isključivi cilj raspisivanja ovoga natječaja s istim programom i istim volumenom iz našega projekta izigravanje je autorskih, pravnih i financijskih obaveza prema nama kao autorima Poslovno-stambenog kompleksa Ilica 212 - 214 od Stambeno-graditeljske zadruge Stanograd iz Zagreba, odnosno njezinog upravitelja Zvonimira Škegre.'

Podsjećaju da je, prema tada važećem GUP-u, proveden pozivni natječaj na kojem je njihov projekt nagrađen prvom nagradom. 'Nakon provedenog natječaja, temeljem Ugovora sa SGZ-om Stanograd od 2. studenog 2011, izradili smo idejno rješenje kojim smo koeficijent izgrađenosti s natječajnih 3,0 podigli na 6,4, a što su gradske stručne službe koristile kao podlogu za utvrđivanje urbanih pravila o kojima je provođena javna rasprava, odnosno provođena procedura gradskoga projekta', napominju.

Upravo su, tvrde, na temelju njihovog projekta zastupnici zagrebačke Gradske skupštine izglasali da je ovaj projekt gradski projekt, 'ne imajući u vidu da pripremljeni zaključak o realizaciji gradskog projekta na lokaciji Ilica 212-214 izgradnjom poslovno-stambenog kompleksa nije valjan jer se temelji na dvije oprečne odluke'.


'Prve, koja uvažava prethodno provedenu proceduru gradskog projekta kojim je utvrđen postupak završetka gradskih projekata koji su u tijeku, te druge, propisane za nove gradske projekte čija provedba započinje nakon donošenja izmjena GUP-a, a koja utvrđuje obavezu provedbe javnog natječaja', pojašnjavaju.

Napominju da se nikada ne bi upuštali u ovaj zahtjevan i kompleksan zahvat da su ga u fazi realizacije kanili prepustiti nekom drugom. 'Podcrtavamo da je isključivi motiv izigravanja propisane procedure zaobilaženje autorskih, pravnih i financijskih obaveza prema nama kao autorima od Stambeno-graditeljske zadruge Stanograd iz Zagreba, odnosno njezinog upravitelja Zvonimira Škegre, a njegovih strukovnih suučesnika u neprijateljskom preuzimanju poslova daljnjeg projektiranja gradskog projekta Ilica 212-214 u Zagrebu u udruženom poduhvatu kako bi, potpuno svjesni našeg autorstva nad predmetnim kompleksom, prigrabili korist za sebe, zbog čega je u tijeku procesuiranje stegovnih tijela Hrvatske komore arhitekata', kažu.

Priopćenje zaključuju činjenicom da je Općinski građanski sud u Zagrebu 29. listopada 2013. SGZ-u Stanograd u presudi naložio isplatu nepodmirenih obaveza prema tvrtki Penezić i Rogina arhitekti u iznosu od gotovo 610 tisuća kuna sa zakonskom zateznom kamatom.

Podsjetimo da je tportal prošlog tjedna pisao o tome da je krajem kolovoza raspisan novi javni natječaj koji traje dva mjeseca. Prema riječima Berislava Martinovića, čiji ured provodi natječaj, do sada je preuzeto 13 natječajnih dokumentacija te je odaziv dobar.

Građevina visine do 19 katova trebala bi početi nicati sljedeće godine. Naime iako je još 2007. u anketnom, pozivnom natječaju izabran projekt arhitektonskog studija Penezić-Rogina, on se, kaže Martinović za tportal, dosta promijenio od onog iz 2007.

Tada je predviđeni koeficijent izgrađenosti bio 3,4, a sada je 6,4, što bi značilo da projekt ima gotovo dvostruko veću razvijenu površinu. Uz četiri podzemne, zgrada može imati maksimalno 19 nadzemnih etaža, no ne i na cijeloj površini. Došlo je i do preraspodjele predviđenih sadržaja s obzirom na to da je Grad Zagreb u međuvremenu uvrstio ovaj projekt među svoje pa će se u kompleksu naći minimalno 1.800 metara kvadratnih prostora za javno korištenje (bazen, polivalentna dvorana, dječji centar, zdravstveni sadržaji...).

Građani bi stoga trebali profitirati polivalentnom dvoranom, kakva je spominjana kao javni interes i u Centru Cvjetni Tome Horvatinčića, a nikada nije zaživjela. Potom bi se u iličkom neboderu trebao naći dječji vrtić ili igraonica te bazen.

Šef Stanograda Zvonimir Škegro, koji je zemljište u Ilici na kućnim brojevima 212 i 214 kupio još 1984, entuzijastično govori o projektu. Stanovnik je ovog dijela grada 40 godina i kaže da se u njemu, osim stihijske gradnje u podsljemenskoj zoni, ne događa ništa. 'Živim ovdje 40 godina i to mi je bio motiv da napravimo nešto što će biti na ponos grada i građana Črnomerca. Grad je zato prihvatio to da projekt postane gradski. Zagreb nema nijednu dvoranu za kabare, a u njoj bi se mogli održavati i manje predstave i recitali. Na bazenu će se odvijati programi poput onog za bebe-ribe… Prioritetan cilj nije bio ostvarenje dobiti, nego da napravimo nešto što će biti na korist cijeloj zajednici', tvrdi Škegro za tportal.

Više pročitajte ovdje