DOBRA SURADNJA

Čelnici obavještajne agencije BiH u Washingtonu razgovarali o borbi protiv terorizma

06.02.2018 u 09:57

Bionic
Reading

Dužnosnici Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine (OSA) sastali su se u Washingtonu s čelnicima američkog Federalnog istražnog ureda (FBI) a u središtu razgovora koje su tamo vodili bila je borba protiv terorizma, priopćili su u utorak iz sjedišta OSA-e u Sarajevu.

Članovi izaslanstva koje je predvodio ravnatelj OSA-e Osman Mehmedagić posjetili su i  FBI-jevo Središte za provjere terorista (TSC) zaduženo za identificiranje osoba koje mogu predstavljati terorističku prijetnju. 

Iz OSA-e navode kako je ovom prigodom iskazana obostrana spremnost za nastavak suradnje u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Sastanci u Washingtonu organizirani su nedugo nakon što su predstavnici FBI-ja 18. siječnja boravili u Sarajevu i tada s Mehmedagićem i njegovim suradnicima također razgovarali o borbi protiv terorizma.

Mehmedagiću su tada Amerikanci uručili posebnu povelju u znak zahvalnosti za uspješnu suradnju u "slučaju Kandić".

Riječ je o tajnoj operaciji u kojoj je u Sarajevu u srpnju prošle godine nakon dugotrajnog skrivanja lociran i uhićen Mirsad Kandić, državljanin Kosova za kojim su američke vlasti tragale od 2014. godine.

  • +3
Bakir Izetbegović Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Kandića je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić opisao kao jednu od najopasnijih osoba u strukturi terorističke organizacije Islamska država i šefa njene obavještajne službe.

Kandić je tijekom boravka u Siriji i Turskoj bio zadužen za novačenje pripadnika IS-a te je nabavljao opremu za samoubilačke napade.

Bosanskohercegovačke vlasti su ga potkraj listopada prošle godine izručile američkom pravosuđu.