važan korak

Teretni brod blokiran u Odesi godinu i pol uspješno preplovio ukrajinske vode

16.08.2023 u 22:00

Bionic
Reading

Kontejnerski brod njemačke tvrtke pod zastavom Hong Konga uspješno je prešao ukrajinski dio Crnog mora u srijedu navečer, nekoliko sati nakon isplovljavanja iz južne luke Odese

Brod je u Odesi bio blokiran više od godinu i pol, od početka ruskog rata protiv Ukrajine.

"Ukrajina je poduzela važan korak prema vraćanju slobode plovidbe u Crnom moru", napisao je nešto kasnije ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski na platformi X, ranije poznatoj kao Twitter. Također je potvrdio da je brod po imenu Joseph Schulte napustio ukrajinske vode i sada se zaputio prema Bosporu.

"Mogu potvrditi da je brod napustio ukrajinske vode", rekla je za dpa u srijedu navečer glasnogovornica operatera broda BSM u Hamburgu.

Joseph Schulte je prvi brod koji je prošao kroz privremeni koridor koji vodi do i iz morskih luka napadnute zemlje i mogu ga koristiti trgovački brodovi na vlastitu odgovornost, objavio je zamjenik premijera Oleksandr Kubrakov na Facebooku.

Koridor je uspostavljen nakon što je Rusija prošlog mjeseca raskinula dogovor postignut uz posredovanje UN-a o izvozu žitarica iz blokiranih ukrajinskih luka.

Posada, koja se sastoji isključivo od ukrajinskih pomoraca, dobro je, rekli su iz brodarske tvrtke. Prema ukrajinskim informacijama, teretnjak ide prema Bosporu.

Brod navodno prevozi više od 2.100 kontejnera s oko 30.000 tona generalnog tereta. Usidrio se u Odesi 23. veljače 2022. Dan kasnije, Rusija je pokrenula invaziju na susjednu zemlju i blokirala luke.

Nakon početka rata dio posade broda odveden je iz Ukrajine. Ukrajinska posada trupa održavala je 300-metarski kontejnerski teretnjak u dobroj formi, rekla je glasnogovornica tvrtke.

Više od 60 brodova iz mnogih zemalja od tada je dijelilo sudbinu Josepha Schultea.

Brodarska tvrtka BSM zahvalila je "raznim lokalnim dionicima", Međunarodnoj pomorskoj organizaciji i vladi Hong Konga na radu na rješavanju zastoja.

Ukrajina se već više od 17 mjeseci brani od ruske invazije. Pritom je ruska flota blokirala crnomorske luke Ukrajine.

Otprilike godinu dana postojalo je izuzeće za ukrajinski poljoprivredni izvoz iz tri luke oko Odese. Rusija je poništila ovo izuzeće sredinom srpnja. Od tada nijedan teretnjak nije svratio u morske luke.

Rusija sve brodove na putu prema ukrajinskim lukama vidi kao potencijalne prijevoznike zaliha za ukrajinsku vojsku. U nedjelju je ruska vojska zaustavila i pregledala brod na putu za dunavsku luku Izmail.