'KLOBASE' U EUROPSKOJ KOMISIJI

Teran smo izgubili, nastavlja se borba za 'kranjsku'

24.04.2013 u 20:38

Bionic
Reading

Slovenski ministar poljoprivrede Dejan Židan izjavio je u srijedu da će Slovenija nastaviti s postupkom europske zaštite za svoj proizvod 'kranjska klobasa' i da s Hrvatskom koja je na to uložila prigovor nije postignut kompromis u predviđenom jednogodišnjem roku

'Sa susjednom Hrvatskom glede zaštite 'kranjske klobase' nismo uspjeli postići dogovor. O tome smo do 24. svibnja dužni obavijestiti Europsku komisiju. Ona će se onda o tom pitanju ponovno opredijeliti', rekao je Židan za Slovensku tiskovnu agenciju STA, dodajući kako smatra da su argumenti u sporu oko toga na slovenskoj strani, te da će kranjska kobasica kao slovenski proizvod u roku nekoliko mjeseci dobiti i zaštitu EU-a.

Slovenska udruga proizvođača suhomesnatih proizvoda 'Kranjska klobasa' definirala je 2008. godine standarde za proizvodnju te kobasice koja se tradicionalno osim u Sloveniji proizvodi u Austriji, Njemačkoj, Hrvatskoj i drugim zemljama, te od države zatražila da se proizvod zaštiti na europskoj razini, kako ne bi bili izloženi konkurenciji.


Slovenija je početkom 2012. godine u službenom listu EU-a objavila zahtjev da se kranjskoj kobasici prizna zaštita geografskog podrijetla, što bi značilo da se s tom oznakom ne bi smjela proizvoditi, a niti prodavati u drugim zemljama EU-a bez odobrenja i licence slovenske udruge.

Hrvatska je s obzirom na štetu koju bi zbog toga pretrpjeli domaći proizvođači uložila prigovor, a u jednogodišnjem predviđenom roku nije postignut kompromis koji bi zadovoljio slovensku stranu, pa će o sporu morati odlučiti Bruxelles.

Slovenija nije prihvatila hrvatski prijedlog po kojemu bi hrvatski proizvođači i dalje mogli raditi kranjske kobasice, ali bi ih prodavali pod kompromisnim nazivom hrvatska kranjska kobasica ili klasična kranjska kobasica.