ISTRAŽIVANJE

Teorije zavjere o koronavirusu munjevito se šire: 'Covid-19 smislio je Bill Gates, a konzumacija izbjeljivača ubija virus'

11.08.2020 u 18:38

Bionic
Reading

Koronu je smislio Bill Gates, a izbjeljivač ubija virus. To su samo neke od teorija zavjera koje je nova studija registrirala na 25 različitih jezika u barem 87 država

U studiji koja je u ponedjeljak objavljena u časopisu American Journal of Tropical Medicine and Hygiene analizirani su glasine, stigma i teorije zavjere povezani s koronavirusom koji su objavljivani na društvenim platformama, portalima i drugih internetskim stranicama u razdoblju od 31. prosinca do 5. travnja, piše CNN.

Istraživači koji su radili na studiji - iz ranih institucija od Bangladeša, Australije, Tajlanda i Japana - 'glasine' su definirali kao neprovjerenu informaciju koja nakon provjere može biti istinita, izmišljena ili potpuno lažna. 'Stigma' je bila povezana s diskriminacijom ili devaluacijom grupe a 'teorija zavjere' definirana je kao vjerovanje o pojedincu ili grupi ljudi koji tajno rade s ciljem dostizanja zlonamjernih ciljeva.

Istraživači su identificirali 2.311 izvještaja povezanih s potencijalnim dezinformacijama oko covida-19 i to na 25 jezika i u 87 država - 89 posto definirani su kao glasine, 7,8 posto kao teorije zavjere i 3,5 posto kao stigma, navodi CNN.

Studija je uključila neke primjere: 'Jaja su kontaminirana koronavirusom', 'Ispijanje izbjeljivača može ubiti virus' okarakterizirani su kao glasine; 'Svaka bolest je došla iz Kine' okarakterizirano je kao stigma; i 'Koronavirus je biološko oružje koje je izmislila Fundacija Billa i Melinde Gates kako bi potaknula prodaju cjepiva' okarakteriziran je kao teorija zavjere.

  • +11
Koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

Dezinformacije mogu dovesti do ozljeda i smrti

Studija je također pokazala da ovakve dezinformacije mogu dovesti do ozljeda i smrtnih slučajeva, kažu istraživači.

'Glasine mogu biti zamaskirane kao uvjerljiva strategija za sprječavanje i kontrolu infekcije te mogu imati ozbiljne implikacije na ljudsko zdravlje. Tako je, primjerice, u različitim dijelovima svijeta cirkulirala dezinformacija da ispijanje visoke koncentracije alkohola može dezinficirati tijelo i ubiti virus. Zbog te je dezinformacije umrlo otprilike 800 ljudi, dok je 5.876 hospitalizirano i 60 je potpuno oslijepilo nakon što su popili metanol kao lijek za koronavirus', navodi se u studiji.