priroda najveći bioterorist

Markotić o teoriji zavjere: Nema dokaza da je koronavirus nastao u laboratoriju

19.04.2020 u 17:21

Bionic
Reading

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", Alemka Markotić, kazala je kako je koronavirus izoliran u toj klinici još prije tri tjedna, a da su nakon toga radili dodatne provjere.

"To je velika stvar za znanstvena istraživanja kojima se bavimo, ali može pomoći i u dijagnostici i razvoju novih testova ili pokušaju detekcije razlike između virusa. A čim imate viruse, od jučer imamo cijeli niz ponuda za istraživanja i studije”, kazala je Markotić, dodavši da je virus izolirala doktorica znanosti Željka Mačak Šafranko uz pomoć Ivana Kristijana Kurolta i tima iz te klinike.

Do sada su više razvijenih zemalja uspjele izolirati virus, među kojima među prvima Kina i Australija.

Markotić je najavila da sada slijedi kompletna analiza genoma koronavirusa, a na upit o tome je li postoji dokaz da je virus nastao u laboratoriju, kazala je da su to uobičajena razmišljanja kada se govori o pandemijama.

Međutim, ustvrdila je da sva relavantna literatura ukazuje da za takvo razmišljanje nema dokaza.

"Pandemija koje su ubijale i po 50 posto stanovništva, poput kuge, kolere, bilo je i prije, a kreirala ih je priroda. Priroda je, nažalost, najveći bioterorist", ustvrdila je Markotić.

  • +6
U Hrvatskoj novih osam preminulih, 39 novozaraženih i 94 izliječenih od koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: POOL