POLONIJ? AIDS? GRIPA?

Teorije o ubojstvu Arafata i 'švicarske rupe' u njima

08.11.2013 u 11:21

Bionic
Reading

Nakon što su forenzički nalazi poslije ekshumacije leša ukazali na to da je palestinski vođa Jaser Arafat mogao biti otrovan radioaktivnim polonijem-210 raste broj uvjerenih u neprirodnost njegove smrti, ali i krug osumnjičenika za nju

Izraelski agenti? Arafatovi konkurenti iz palestinskih redova? Bliski suradnici? Neka kombinacija prethodno navedenih skupina? Sumnje su se rasplamsale, a zapravo nisu prestajale tinjati otkako je 75-godišnji predsjednik PLO-a i stranke Fatah krajem 2004. godine pokopan u Ramallahu pred desecima tisuća štovatelja.

Palestinskom vođi zdravlje se navodno naglo pogoršalo - isprva se govorilo o gripi, ali nekoliko dana nakon prebacivanja u Pariz na liječenje Arafat je umro u okolnostima koje mnogi dovode u pitanje. Kao službeni uzrok smrti navedena je diseminirana vaskularna koagulacija - poremećeno stanje krvožilnog sustava koje stvara ugruške i onemogućava zaustavljanje krvarenja.

Nedavno pronađeni tragovi polonijevog izotopa upućuju na oružje koje je moralo doći iz moćnih vojnih krugova. Arafatova udovica Suha, koja nakon smrti nije tražila autopsiju, uvjerena je da je njen suprug ubijen, ali ne upire prstom ni prema jednom krugu sumnjivaca. No ona živi u Parizu i optužuje ju se za suučesništvo u izvlačenju golemog bogatstva iz Palestine. Washington Post piše da je Arafat, čovjek koji je uspio dobiti i Nobelovu nagradu i biti optuživan za terorizam te korupciju ogromnih razmjera, imao mnogo protivnika oko sebe.

Izraelske vlasti, koje su svojedobno odbile posljednju želju Arafata - da bude pokopan u Jeruzalemu - poriču bilo kakvu umiješanost u njegovu nerazjašnjenu smrt. Iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova ovih je dana čak izašao ciničan komentar da su otkrića forenzičara iz Sveučilišnog bolničkog centra Vaudois u Švicarskoj 'više sapunica nego znanost'.

'Ta teorija ima više rupa nego švicarski sir', pokušao je duhovit biti glasnogovornik ministarstva.

Istraga je započeta u Francuskoj, u kojoj je Arafat umro, a u inicijativi koja je dovela do toga da Arafatova udovica zatraži ekshumaciju sudjelovala je i katarska TV postaja Al Jazeera. Istragu provode još i francuska te ruska ekipa stručnjaka.

Problem u prikupljanju uvjerljivih dokaza o trovanju polonijem jest činjenica da je autopsija kasnila osam godina, a izotop 210 vrlo se brzo raspada. Ipak, švicarski znanstvenici tvrde da su na 38 uzoraka Arafatovih posmrtnih ostataka pronađene 'neočekivano visoke razine polonija'.

Protivnici teorije o trovanju upozoravaju da djelovanje tog otrova rezultira otpadanjem dlaka s glave (takav je slučaj bio s ruskim špijunskim prebjegom Aleksandrom Litvinjenkom) te padom imuniteta. Doduše imunološki problemi ranije su doista bili spominjani u Arafatovom slučaju; čak su kružile glasine da je umro od AIDS-a.