143 UZALUDNA POTPISA

Teolozi traže ukidanje celibata i zaređivanje žena

  • Autor: K. Dujmović
  • Zadnja izmjena 04.02.2011 18:16
  • Objavljeno 04.02.2011 u 15:53
papa Benedikt XVI

papa Benedikt XVI

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Seksualna politika Katoličke crkve još je uvijek strogo čuvana doktrina i prije će preseliti papu iz Vatikana u Zanzibar nego promijeniti jedan zarez po pitanju celibata i ideje ženskog svećenstva. Nadamo se da griješimo. 143 katolička teologa iz Njemačke, Austrije i Švicarske uputila su javni apel papi da stavi točku na disciplinsku praksu Crkve glede ređenja

Peticija 143 katolička teologa pod nazivom 'Crkva 2011: neophodna obnova' ugledala je danas svjetlo dana u njemačkim novinama Süddeutsche Zeitung s vrlo jasnim zahtjevom. Vatikan pod hitno mora ukinuti celibat, pripustiti žene u svećenički red i dati doktrinarno zeleno svjetlo homoseksualnim odnosima

Potpisan od strane njemačkih austrijskih i švicarskih teologa katoličke provenijencije, tekst napominje da se Vatikan kompromitirao serijom pedofilskih skandala i da treba napokon otvoreno progovoriti o vlastitim tabuima. 'Možda metež u kojem se zatekla Crkva i koji može proizvesti dijalog bez nedodirljivih tema nije najbolje prihvaćen u hijerarhijskom vrhu, no alternativa je mrtva šutnja i kao takva neprihvatljiva jer ubija i posljednju nadu u promjenu', pišu, između ostalog, teolozi.

Većina supotpisnika peticije predaje po sveučilištima, mjestima gdje se nerijetko proizvodi vrlo živa i suvremena teologija i koja iz istog razloga nisu nešto u milosti papinskog ureda. Za razliku od Katoličke crkve u Hrvata gdje se vjerska misao giba kukavički oprezno i pod budnom ingerencijom nadbiskupskog stola (za razliku od sedamdesetih godina), germanski teolozi nemaju dlake na jeziku te djeluju i misle s neusporedivo većom intelektualnom autonomijom, kao i, moramo priznati, talentom.

Benedikt XVI. posjetit će Njemačku u rujnu i, kako da to kažemo, ne pada mu na pamet mijenjati navade Crkve koje se tiču profesionalnog (ne)morala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi