proljetni ugođaj

Temperature su visoko iznad prosjeka, ali još uvijek nije dosegnut rekord. Znate li koliko je najviše izmjereno u veljači u Zagrebu?

03.02.2020 u 23:01

Bionic
Reading

Neuobičajeno visoke temperature za početak veljače zabilježene su u cijeloj zemlji. Posljednjih dana posebno je toplo u Zagrebu koji bilježi veće temperaturne maksimume od primorskih mjesta

U ponedjeljak se Zagreb grijao na za veljaču pretoplih 16,4 stupnja Celzija koji su zabilježeni na mjernoj postaji Grič u 15 sati. Riječ je o iznimno visokim vrijednostima posebno ako ih usporedimo s prosječnom temperaturom zraka koja je u veljači u razdoblju od 1861. do 2018. godine iznosila 2,6 stupnja Celzija.

Visoke temperature praćene južinom koja otežava život meteoropatima ipak još nisu dosegnule rekordnih 21,6 stupnjeva zabilježenih 16. veljače 2008.

Previđanja DHMZ-a su da će veljača naposljetku ipak pokazati svoj prevrtljivi karakter. Naime, sve je izvjesnije da će već utorak donijeti nagli obrat situacije.

  • +5
Temperature u Zagrebu posljednjih dana natprosječno su visoke, pa građani uživaju na otvorenom Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

U drugom dijelu dana te u noći na srijedu sa sjeverozapada će stići veća količina znatno hladnijeg zraka.

Promjena vremena bit će nagla i izražena. Vjerojatna je lokalno obilnija oborina, jak i olujan vjetar, jači pljuskovi i grmljavina, a potom i susnježica i snijeg uz stvaranje snježnog pokrivača, ponajprije u gorju.

Dakle, pravi zimski uvjeti! Pahulje snijega uz zahladnjenje i olujnu buru mogu dosezati i do obale.