vakula najavio

'Za početak veljače, grije na najjače'. Ali ne još zadugo, već za utorak najavljena velika promjena vremena

03.02.2020 u 06:54

Bionic
Reading

Relativno je toplo bilo diljem Hrvatske, i bit će još u ponedjeljak, pa i na početku utorka, tijekom kojeg slijedi nagla i kratkotrajna promjena vremena s padom temperature i kišom, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, a uglavnom će u gorju biti i snijega, kaže meteorolog Zoran Vakula

Samo što je završio siječanj, a vrijeme je već ponegdje kao da je travanj!? Za početak veljače 'grije na najjače', barem u većini središnje i istočne Hrvatske, gdje je i u nedjelju najviša dnevna temperatura zraka bila između 16 i 19 °C. I pritom u Osijeku, primjerice, već treći dan u nizu s rekordnom temperaturom zraka za te dane u godini, i još je nedjeljnih 18,5 °C druga najviša temperatura zraka tako rano u godini, a mjerenja u Osijeku postoje još od 1899. godine! Viših 19,0 °C bilo je samo 11. siječnja 1903, kaže Zoran Vakula za HRT.

Relativno je toplo bilo diljem Hrvatske, i bit će još u ponedjeljak, pa i na početku utorka, tijekom kojeg slijedi nagla i kratkotrajna promjena vremena s padom temperature i kišom, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, a uglavnom će u gorju biti i snijega. Naravno, sve će pratiti i često umjeren, povremeno i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu i bura, gdjekad i olujna.

  • +9
Zimska ulična moda Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vjetrovito će biti i u srijedu, uz još mjestimice malo kiše, na kopnu i snijega, a od četvrtka opet mirnije i stabilnije, te većinom suho i sunčanije, uz porast temperature, pa će veljača nastaviti iznadprosječnom toplinom. Ali ne tako izraženom kao početkom mjeseca, a valja upozoriti i na ponovne jutarnje temperaturne 'minuse' na kopnu.

Srećom za mnoge - "minusa" i hladnoće neće biti tijekom ponedjeljka u Dubrovniku i okolici, a neće biti ni kišovito kao za prošle feste sv. Vlaha pa će se tradicionalna procesija moći održati. No, na žalost, kao ni prema prošlim prognozama - ni prema najnovijima se ne može jamčiti baš sasvim suho.