blog pedaliranje

Idealno je vrijeme za planiranje biciklističkih ruta za ovu godinu, pogledajte koje nikako ne biste smjeli propustiti

tportal

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Bloger tportala otkriva koje bike destinacije obavezno treba posjetiti. U Hrvatskoj ili susjedstvu. Već ove godine odvažite se na svoje prvo višednevno biciklističko putovanje. Idealno je vrijeme za vašu odluku i odabir rute te države ili više njih u kojima ćete pedalirati. Naš bloger savjetuje i kako se opremiti te odabrati bike partnera, ići s većim bike društvom ili se pak odvažiti i na put krenuti sami

Svibanj i lipanj idealni su za bicikliranje na moru, a ljetni mjeseci pak za kontinentalnu turu po Hrvatskoj. Ili odlazak do neke od nama susjednih zemalja. Uz Lijepu Našu, koja je napredovala u razvoju cikloturizma, ni Slovenija i Mađarska te pogotovo Austrija i Italija nisu sjedile skrštenih ruku. Austrijanci su već sva skijališta pretvorili u bike staze. I to adrenalinske. No uvijek postojećim cestama, koje su ljeti ionako puste, bezbrižno možete krenuti i u Alpe. Slično je u Sloveniji. Kranjska Gora i Pohorje postali su biciklističke meke. Doline rijeka Mure i Drave s izgrađenom bike infrastrukturom privlače tako bicikliste iz cijelog svijeta. Taman za tjedan dana pedaliranja. Od izvora Drave ili Mure pa biciklom sve do Hrvatske. Ili Dunavom od Beča do Budimpešte, pa preko Balatona natrag doma. Ovisno kako idete, u jednom smjeru možete se prevesti vlakom ili autom, a i neki međunarodni autobusni prijevoznici prevoze bicikle.

Rute za bicikliste vani su uglavnom potpuno odvojene od prometa. Ili bar tako osmišljene da ćete moći birati ići što manje po cestama. Najpopularnija su bike putovanja uz rijeke. Lagana su, a ljeti se može prijeći bez problema i do sto kilometara dnevno. Postoje posebna bike odmorišta, naprimjer pumpe na autocestama. Preko interneta i raznih aplikacija možete rezervirati smještaj i kreirati svoje putovanje, a preko društvenih mreža saznati tko se još od prijatelja sprema na takva putovanja. Obično uvijek radi punjenja grupa ima mjesta u kombiju ili autu. Pa se možete ubaciti.

Poznanstvo tu ne igra presudnu ulogu, ali morate biti prilagodljivi. Ako s nekim visite na fejsu svaki dan, možete i na biciklu. Ako se baš i ne snalazite u društvu koje vam je novo, bike doživljaj učinit će svoje. Uostalom, nećete ni imati vremena razmišljati kako vam je. S ekipom ste uvijek sigurniji. Netko je vičan pa će zamijeniti gumu ili popraviti kvar. Drugi je zabavan ili dobro poznaje područje. Uvijek postoji netko tko obožava organizirati sve, što vam ide na ruku jer se ne morate brinuti kako ćete i što ćete. Kuda će se proći, gdje kratiti ili produljiti vožnja. Prikrpati se nije loše. Ima to i svojih mana. Jer vi biste baš htjeli sada ležati uz bicikl uz Dunav ili na nekom jezeru. A vaš kolega ganja kilometre i hoće što više toga vidjeti i posjetiti. Nema pravila o tome gdje će biti bolje. I s kime.

  • +6
  • +3

Hrvatska

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Na bicikliranju ćete se i drugačije ponašati jer svi imaju neke zadatke. Išao sam s grupom i većom i manjom. Uvijek ima peripetija. I svojeglavih biciklista, pa ćete zbog njih negdje zaglaviti i zakasniti na večeru i sl. Kada ste sami, naprimjer, u biti to i niste. Gdje god bili. Jedino što idete nekim područjem na kojem nema stanovnika ili biciklista. Ni tada niste sami jer imate sebe i puno tehnologije da se tako ne osjećate. Za svako putovanje treba se pripremiti, pa tako i biciklističko. Dobra priprema je pola uspjeha. Kako ćete nositi dosta stvari, bisage iliti torbe za bicikliste morate imati. I staviti ih na bicikle. U ruksaku ćete, kao i obično, imati najnužnije. Mnoge sitnice mogu biti u nekoj od torbica na volanu ili rami. Kao i gadgeti koje ćete, kao i napitke, staviti na bicikl. Da ih ne nosite na leđima.

Putovanje na biciklu od tjedan dana neće više koštati od dvije do najviše tri tisuće kuna. Možda i manje. I to neovisno o tome vozite li se kod nas ili u inozemstvu. Ako je u pitanju grupa, profitirat ćete na manjim troškovima puta autom ili vlakom, a i na smještaju, jer se sve dijeli ili će biti s popustom. Kada ste sami, neke stvari će vas možda doći skuplje, ali ćete uštedjeti jer možda ne morate svaki dan na večeru ili sl. Izvući ćete se u trgovini kupivši nešto za jelo i ono što vam treba za dalji put. Treba paziti ako ste negdje gdje nema naselja i objekata da imate dovoljno vode i hrane. Da imate mobitel uz sebe, torbicu s prvom pomoći i nešto rezervnih dijelova. Opet, lakše je u grupi. Ako nemate vi, tabletu za glavu ili čokoladu ima netko drugi.

  • +6
  • +3

Slovenija i Mađarska

Izvor: Dražen Breitenfeld / Autor: Dražen Breitenfeld

Gorski kotar i Lika kod nas nude puno za sve uzraste i želje. Jasno, privlače ona mjesta koja imaju već ponudu malih hotela, OPG-a i smještaja. Pa se mogu naći i jeftine, a dobre usluge. Biciklisti su prepoznati kao dobri potrošači, ekološki osviješteni gosti. I dobri, što god to značilo. Tako da je bicikl dobra viza svagdje gdje trebate nešto. Pa i manju uslugu. Neki put samo informaciju ili malo druženja na putu. Kada sam god zavirio u neko dvorište kod nas, nisam tako brzo otišao, sve dok nisam popio bar rakiju ili čašu vina. I naslušao se svega, od zanimljivih povijesnih vrijednosti i skrivenih lokalnih tajni do najfriškijih vijesti, što daje posebnu draž biciklističkom putovanju. To je pak više svojstveno pedaliranju po Hrvatskoj. No nećete ni vani biti nezadovoljni. Dapače, vidjet ćete puno toga što iz auta niste dok ste jurili za Graz, Beč ili Budimpeštu - vrlo modernu bike infrastrukturu i organizaciju. Pogotovo ako rentate bicikl ili zatrebate potporu na ruti. U Hrvatskoj je dosta toga u počecima. No ima i dobrih primjera, uglavnom na Jadranu.

Ovo ljeto odaberite neki otok i obiđite ga na biciklu. Ili više njih. Postoje prijevozi bicikala s otoka na otok. S Raba na Pag, s Hvara na Brač. Tu su i trajekti i neke katamaranske linije. Na Velebit ili slično bolje idite s nekim ili ih posjetite za vrijeme nekog bike eventa ili biciklijade. Takvih događaja ima već puno. Zašto ne obići i zagrebačku okolicu? Međimurje i jezera oko Varaždina i Preloga super su za bicikliranje. Sisak i Karlovac, pa uz Kupu ili preko Lonjskog polja otići do Slavonije. Slovenj Gradec u Sloveniji idealan je za obitelji. A može se i nastaviti preko Dravograda prema Austriji i dalje Dravom uzvodno ili nizvodno prema želji. Kranjska Gora i ruta od Jesenica do Tarvisija i Italiji i Villacha u Austriji pravi su mamci za bicikliste. Dolomiti u Italiji su pak za odvažne i jače rekreativce. Ali mogu ići svi, pa čak i djeca. Samo je odabir ruta tada drugačiji i prilagođen obitelji. Cikloturizam je već na takvoj razini da je malo vjerojatno da će vas nekamo poslati s neprikladnim biciklima ili s djecom, no kod nas nemamo još takvu razinu usluge i edukacije. Kako god, ovo vrijeme, kada zima već polako izmiče, dobar je tajming za odabir vaše ljetne bike avanture. Zato ambicije i želje pretvorite u svoj aktivni godišnji odmor na biciklu. Posjetite za početak mjesta u kojima ste prije ljetovali i izležavali se na plaži. Ili područja koja su vam otprije poznata s nekog izleta ili drukčijeg putovanja. Lakše ćete se snaći u novom trendu - aktivnom ljetnom odmoru na biciklu.

Sadržaj, stavovi i mišljenja izneseni u komentarima objavljenima na tportalu pripadaju autoru i ne predstavljaju nužno stavove uredništva tportala.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!