konzervativna ofenziva

Teksas usvojio zakon o zabrani pobačaja nakon šestog tjedna trudnoće

19.05.2021 u 23:02

Bionic
Reading

Guverner Teksasa potpisao je u srijedu zakon kojim se zabranjuje pobačaj nakon šestog tjedna trudnoće, u sklopu ofenzive koju vode američke konzervativne države protiv prava na pobačaj.

"Zakon jamči da će svako nerođeno dijete čije srce kuca biti spašeno od pobačaja", izjavio je republikanac Greg Abbott nakon što je stavio potpis na tekst koji ne predviđa iznimke u slučajevima incesta ili silovanja.

Prije Teksasa, desetak drugih država, među kojima su Louisiana i Georgia, također su izglasale zakone o zabrani pobačaja čim se primijete otkucaji srca fetusa ili oko šestog tjedna trudnoće, kada mnoge žene još ni ne znaju da su trudne.

Ti su zakoni poništeni na sudu, jer krše pravnu praksu Vrhovnog suda Sjedinjenih Država koji je priznao pravo na pobačaj sve dok fetus ne postane sposoban za život izvan maternice, što je po mišljenju liječnika između 24 i 28 tjedana trudnoće.

Ali Vrhovni sud u ponedjeljak je pristao razmotriti ukidanje presude u slučaju "Roe v. Wade" iz 1973. koja je legalizirala pobačaj na nacionalnoj razini, prihvativši žalbu savezne države Mississippi koja traži da se vrati na snagu državni zakon koji zabranjuje pobačaj nakon 15 tjedana trudnoće.

Protivnici pobačaja nadaju se da će Vrhovni sud suziti ili poništiti odluku iz slučaja "Roe v. Wade".

U Vrhovnom sudu konzervativci imaju većinu od 6:3 nakon što je prošle godine Senat potvrdio sutkinju Amy Coney Barrett koju je imenovao republikanski predsjednik Donald Trump, nakon smrti liberalne sutkinje Ruth Bader Ginsburg.