LJUDSKA PRAVA U AMERICI

Teksas pogubio mentalno zaostalog osuđenika

08.08.2012 u 07:53

Bionic
Reading

Teksaške vlasti pogubile su u utorak Marvina Wilsona (54), Afroamerikanca osuđenog na smrt zbog ubojstva, unatoč tome što mu je dijagnosticirana mentalna retardacija.

Wilson je osuđen za ubojstvo policijskog doušnika 1992. godine, a pogubljen je smrtonosnom injekcijom u zatvoru u Hunstvilleu. Dva sata prije američki vrhovni sud obio je posljednji priziv njegovih branitelja.

Nekoliko organizacija za ljudska prava prosvjedovalo je protiv mogućnosti Wilsonova pogubljenja. Među njima je bio i Amnesty International koji je priopćio kako je 'posebno uznemirujuće' što je vrhovni sud odbio zaustaviti pogubljenje.

Godine 2004. Wilsonu je izmjeren kvocijent inteligencije 61, a po znanstvenim kriterijima mentalno zaostalima smatraju se osobe s IQ-om ispod sedamdeset.

Američki vrhovni sud je 2002. zabranio pogubljenja mentalno zaostalih, ali u slučaju poznatom pod nazivom Atkins vs. Virginija nije dao preciznu definiciju mentalne retardacije, što je svakoj američkoj saveznoj državi ostavilo diskrecijsko pravo utvrđivanja mentalnog invaliditeta. A po kriterijima u Teksasu, koji ne uključuju samo IQ nego i neke druge čimbenike, poput zatvorenikova ponašanja i prilagodbe, Wilson nije smatran mentalno zaostalim.

Glavni Wilsonov branitelj Lee Kovarsky rekao je da je duboko razočaran i rastužen odlukom vrhovnog suda koji je dopustio da država Teksas i dalje primjenjuje neznanstvene kriterije za utvrđivanje mentalnih sposobnosti osuđenika na smrtnu kaznu.

Ovo je bilo 25. izvršenje smrtne kazne ove godine u SAD-u, od čega sedmo u Teksasu.