smrtna kazna

Amnesty International zgrožen s 853 pogubljenja: 'Iranski zatvori su postali mjesto masakra'

04.04.2024 u 05:48

Bionic
Reading

Iranski zatvori postali su prava "mjesta masakra" u 2023., s najmanje 853 pogubljenja od kojih je više od polovice bilo povezano s kaznenim djelima vezanim uz drogu, osudio je Amnesty International u četvrtak.

Broj pogubljenja u 2023. najviši je od 2015. i bilježi porast od 48 posto u usporedbi s 2022. i 172 posto u usporedbi s 2021., kaže Amnesty koji poziva međunarodnu zajednicu da poduzme mjere kako bi se "zaustavio užasan val pogubljenja".

U priopćenju se dodaje da je od početka ove godine obavljeno 95 egzekucija.

“Iranske vlasti su pooštrile smrtnu kaznu s ciljem širenja straha među stanovništvom i jačanja vlasti, nakon prosvjeda Žena, život, sloboda”, optužuje Amnesty.

Val prosvjeda potresao je Iran mjesecima nakon smrti u pritvoru mlade iranske Kurdkinje Mahse Amini u rujnu 2022., koju je uhitila moralna policija zbog nepoštivanja strogih islamskih pravila odijevanja.

Devet osoba je pogubljeno u vezi s tim ustankom, prema nevladinoj organizaciji.

"U nedostatku snažnog globalnog odgovora, iranske vlasti će se osjećati ovlaštene nekažnjeno pogubiti još tisuće ljudi u godinama koje dolaze", kaže Diana Eltahawy, zamjenica regionalnog direktora za Bliski istok u priopćenju.

Primjećujući "zapanjujući porast" pogubljenja povezanih s drogom, Amnesty, za kojeg su iranski zatvori postali "mjesta masakra", osuđuje "ubilačku politiku Islamske Republike protiv droge".

Naglašava i da je 2023. godinu "obilježilo šokantno intenziviranje primjene smrtne kazne nad maloljetnim prijestupnicima, s egzekucijom 17-godišnjeg mladića i četvero mladih osuđenih za zločine počinjene u dobi do 18 godina", napominje organizacija.

Pogubljenja u Iranu vrše se najčešće vješanjem, ponekad i javnim.