DIVLJI ZAPAD

Teksas naoružava studente!

22.02.2011 u 14:48

Bionic
Reading

Drugi amandman američkog Ustava poznat je po tome što omogućava građanima nošenje oružja. Američke desnica ovaj amandman smatra svetim te redovito širi strah od zlokobne savezne vlade koja Amerikancima želi oduzeti njihovo oružje, iako statistike pokazuju da se američki građani međusobno najviše ubijaju, i to zahvaljujući tome što mnogi od njih posjeduju vatreno oružje

Ne puca se samo pištoljima, nego se koriste i puške snajperi pa čak i raznorazne strojnice a sve to je poprilično jednostavno za kupiti bez velike muke s administracijom ili psiho-testovima.

Najsvježiji primjer što dostupnost vatrenog oružja može izazvati jest atentat na američku kongresnicu Gabrielle Giffords, koju je na javnom skupu napao poludjeli politički paranoik te je poslao u komu s metkom u glavi.

Ipak, lobisti za slobodno nošenje oružja, među kojima je najpoznatiji National Rifle Association (NRA), ovih dana mogu slaviti novu pobjedu u Teksasu, odnosno dozvolu nošenja oružja na sveučilištima. Tako propisuje zakon koji se upravo razmatra u teksaškom kongresu, a čije je potpisivanje najavio i guverner Rick Perry, inače i sam poznat po tome što uvijek nosi pištolj.

Iza zakonskog prijedloga stoji NRA, a prvi put su ga pokušali progurati prije dvije godine, kada nisu imali dovoljno glasova.

Ludi za oružjem, Michael Moore

No nakon prošlih izbora i velike republikanske pobjede čini se da će Teksas biti prva država koja će studentima dozvoliti da sjede na predavanju s revolverom oko pasa. Teksas je poznat po svojoj dugoj tradiciji pucnjave i kaubojskih dvoboja, no dosad su se fakulteti smatrali mjestima koja ipak nisu za oživljavanje tradicija Divljeg zapada.

Rezultat je da će se na 38 državnih fakulteta, na kojima studira oko pola milijuna mladih, kao i u kampusima u kojima mnogi od njih žive, ubuduće moći nositi pištolji i puške. Svi oni će se, objašnjavaju pristalice ovog zakona, moći zaštititi od poludjelih studenata koji krenu ubijati po fakultetu.

I doista, atentat na Gabrielle Giffords, u kojem je stradalo još šest ljudi, izveo je 22-godišnji student, a kao argument se spominje i zloglasni masakr na sveučilištu Virginia Tech, kada je ludi student upucao tridesetak svojih kolega.

Rješenje američkih republikanaca i NRA na sve to jest staviti još više oružja u studentske ruke, a slične inicijative kao ova u Teksasu postoje u još osam saveznih država. Rektor Sveučilišta u Teksasu Bill Powers ipak se izjasnio protiv zakona, s vrlo jednostavnim, ali istinitim objašnjenjem: 'Oružje, mladi, alkohol i subotnji parti - mislim da je to eksplozivna kombinacija.'