I HURS UPOZORAVA

'Tehnička Vlada ne smije prekoračiti svoje ovlasti'

23.06.2016 u 14:12

Bionic
Reading

Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) poručila je u četvrtak tehničkoj Vladi premijera Tihomira Oreškovića da ne smije prekoračiti svoje ovlasti već u razdoblju do do novih izbora isključivo treba spriječiti nastanak kakve štete i omogućiti normalno funkcioniranje države

Još prije formalnog izglasavanja nepovjerenja premijeru Oreškoviću i njegovoj Vladi HURS je upozorio javnost na 'iznimno opasne odluke koje donosi Vlada koja je očito ostala bez legitimiteta', ističe HURS u priopćenju.

HURS se usprotivio brisanju niza trgovačkih društava s popisa tvrtki od strateškog značaja za Hrvatsku, čime se otvorio prostor za njihovu ubrzanu privatizaciju. Također je osudio Uredbu o osnivanju prava građenja na šumama i šumskom zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske, čime se u šumama kojima upravljaju Hrvatske šume omogućuje izgradnja golf-terena posredstvom prava građenja, a temeljem prethodne procjene ministra poljoprivrede.

Danas je jasno da je Oreškovićeva Vlada ostala i bez prividnog legitimiteta kojega je do sada imala, no to je nije spriječilo da sazove sjednicu s preko 40 točaka dnevnog reda. Jasno je da zemlja mora funkcionirati, no poučeni dosadašnjim iskustvima, svjesni smo opasnosti kojima nas i ovakva, tehnička Vlada, može izložiti, ističe HURS.

Stoga poručuje smijenjenom premijeru Oreškoviću i njegovim ministrima da odustanu od mogućih namjera za kadroviranjem i donošenjem odluka poput uredbe o golfu, jer za to nemaju mandat hrvatskih građana.

HURS izražava nadu u mogućnost preispitivanja i poništavanja odluka Oreškovićeve vlade za koje se, poput omogućavanja privatizacije i izgradnje golf terena u šumama, pokaže da nisu u interesu Hrvatske i njenih građana, stoji u priopćenju.