relaksacija mjera

Njemački ministar zdravstva: Prošao vrh omikron vala zaraze

15.02.2022 u 15:01

Bionic
Reading

Veliki val infekcija omikron varijantom koronavirusa dosegnuo je svoj vrhunac u Njemačkoj i zemlja sada može početi relaksirati mjere kojima je odgovorila na pandemiju, kazao je u utorak njemački ministar zdravstva

"Prošao je vrh vala zaraze omikronom, gotovo na isti dan kada sam to i predviđao prije mjesec dana", rekao je novi ministar zdravstva Karl Lauterbach u komentaru za list Bild.

To znači da je sada moguće "umjereno popuštanje" mjera, dodao je Lauterbach.

Njegov komentar dolazi uoči sutrašnjeg sastanka kancelara Olafa Scholza i šesnaest pokrajinskih premijera, na kojem će biti riječi o prijedlozima za ukidanje većine protuepidemioloških mjera, do čega će doći idućih tjedana.

"Mjere su bile na mjestu", rekao je Lauterbach o dosadašnjoj politici i mjerama protiv covida-19 u zemlji. "Ovo nam je omogućilo da značajno smanjimo broj smrtnih slučajeva i prošli smo kroz ovaj omikron val jako dobro u usporedbi s drugim zemljama."

Sedmodnevna incidencija u Njemačkoj pala je u utorak treći dan zaredom na 1.437,5, objavio je Institut Robert Koch, zadužen za kontrolu bolesti.

Lokalne zdravstvene vlasti objavile su da je u utorak bilo 159.217 novih slučajeva zaraze na dnevnoj razini.

Lauterbach, koji je socijaldemokrat, a ujedno i epidemiolog, prvotno je predviđao da bi broj dnevnih zaraza mogao dosegnuti 400.000 dnevno. Taj broj dnevnih zaraza nije dostignut.