OBAVJEŠTAJAC - ZVIŽDAČ

TASS: Snowden položio prisegu na vjernost Rusiji, dobio putovnicu

02.12.2022 u 22:15

Bionic
Reading

Bivši američki obavještajac i zviždač Edward Snowden, koji je razotkrio razmjere tajnog nadzora američke Agencije za nacionalnu sigurnost (NSA), položio je prisegu na vjernost Rusiji i dobio rusku putovnicu, izvijestio je u petak TASS

"Da, dobio je (putovnicu), položio je prisegu", rekao je Anatolij Kučerena, Snowdenov odvjetnik, državnoj novinskoj agenciji TASS.

"To je još uvijek predmet kaznene istrage", kazao je novinarima u petak glasnogovornik Bijele kuće John Kirby, rekavši im da sva pitanja o izvješću o Snowdenu upute američkom Ministarstvu pravosuđa, koje je odbilo komentirati.

Američke vlasti godinama žele da se Snowden vrati u Sjedinjene Države kako bi se suočio sa suđenjem za špijunažu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin u rujnu je dodijelio rusko državljanstvo Snowdenu, koji je pobjegao iz Sjedinjenih Država nakon što je otkrio tajne dosjee koji su otkrili opsežne aktivnosti prisluškivanja Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.

Branitelji Snowdena pozdravljaju ga kao suvremenog disidenta jer je razotkrio razmjere američkog špijuniranja, dok njegovi protivnici kažu da je on izdajnik koji je ugrozio živote, razotkrivajući tajne metode koje zapadni špijuni koriste za prisluškivanje neprijateljskih država i militanata.