NEVJEROJATNA ŽIVOTNA PRIČA

'Snowden': Nezaboravan film uz koji se ovaj vikend želimo zavaliti u kauč

31.08.2022 u 13:18

Bionic
Reading

Snowden, biografski triler iz 2016. godine, donosi nam jednu od onih rijetkih stvarnih, ali nevjerojatnih životnih priča koje djeluju kao da su potekle iz filmskog svijeta i da se putem ekranizacije samo vraćaju tamo gdje oduvijek pripadaju, a u nedjelju ga možete gledati na Pickbox TV kanalu

Slavni i zlatnim kipićem više puta nagrađeni američki redatelj Oliver Stone tijekom svoje se duge karijere profilirao u autora kojeg u jednakoj mjeri obilježava kako interes za politiku (npr. Persona Non Grata) te, posebno, američku politiku (tzv. "vijetnamska trilogija"), tako i interes za živote kontroverznih ličnosti, a počesto i paralelno zanimanje za obje tematike (JFK, W., Nixon).

Patriot, zviždač, disident, izdajnik, običan čovjek... i filmski junak

Upravo je ovo posljednje slučaj i kada je riječ o Snowdenu u čijem se fokusu - kao što je to vidljivo već iz naslova - nalazi životna priča Edwarda Snowdena, uz Juliana Assangea vjerojatno najpoznatijeg "zviždača" na svijetu, čovjeka koji je razotkrio skandal o nezakonitom masovnom prisluškivanju provođenom od strane, između ostalog, američke Nacionalne službe sigurnosti (NSA).

Majstorski režiran i sklon korištenju analepsi, Snowden će gledateljima na neočekivano dinamičan način predočiti najzanimljiviji devetogodišnji period Snowdenovog života - od 2004. godine i bezuspješnog pokušaja priključivanja američkim specijalnim postrojbama do 2013. godine i presudnog hongkongoškog sastanka s američkim novinarom Glennom Greenwaldom te dokumentaristicom Lauren Poitras.

Filmska nedjelja na Pickbox TV kanalu

Kada je, pak, posrijedi predočavanje Snowdenove preobrazbe od zagriženog patriota nesklonog propitkivanju vlasti kojoj služi preko pojedinca pojedinca lišenog iluzija (no ne i ideala) te progonjenog grižnjom savjesti sve do zviždača - nemoguće je ne osvrnuti se na Josepha Gordona-Levitta koji je upravo vrhunski "skinuo" Snowdena, uključujući i dubok glas potonjeg.

Osim toga, valja svakako istaknuti i kako je Gordonu-Levittu u tom pothvatu snažnu i neophodnu glumačku "podršku" pružio i ostatak glumačke postave počevši od Shailene Woodley (nama vjerojatno najpoznatije po ulozi u dramskoj seriji Velike male laži) koja tumači Edwardovu (tadašnju) djevojku Lindsay, preko suptilno zastrašujućeg Rhysa Ifansa (Ja u ljubav vjerujem, Čudesni Spider-Man) kao zamjenika direktora CIA-e, Scotta Eastwooda (Bitka za Pacifik: Ustanak) kao Snowdenovog nadređenog u havajskom ogranku NSA-a, pa sve do neizostavnog Nicolasa Cagea (najpoznatiji, jasno, kao Nicolas Cage) koji igra fiktivnog Hanka Forrestera, inače inspiriranog stvarnim NSA-ovim zviždačem Williamom Binneyjem.

Snowden kao priča o relativno običnom čovjeku koji se odlučuje na krajnje neobičan (pa i opasan) potez – ova “odiseja”, u konačnici, i čini emotivnu okosnicu filma - funkcionira gotovo besprijekorno, a u to ćete se i sami moći uvjeriti u nedjelju u 21:55 na Pickbox TV kanalu!