RECEPTI

Tartine od limuna i svježeg sira

17.04.2011 u 23:04

Bionic
Reading

Tartine od limuna i svježeg sira

I ovo je savršenstvo osmislila i načinila ona ista Nike čiji sam recept za rižoto od kozica i šparoga objavila nekidan. Ovoga sam puta bila u svojstvu stilistice i kušačice i baš mi je bilo - fiino!

Tartine su slatkokisele kao i početak svakog radnog tjedna stoga, uživajte u receptu.
Ako ste se stvarno odmorili preko vikenda načinite si koju tartinu nakon posla, osvježit će vam ponedjeljak.

za 6 osoba

tijesto:

5 žlica maslaca, hladnog
3 žlice šećera
240 g brašna
1 žutanjak
10 ml ekstrakta vanilije
žličica limunove korice
prstohvat soli


punjenje:

250 g svježeg, kravljeg sira ili skute
80 g šećera
1 veliko jaje
3 žličice limunove korice
1 čica limunovog soka
10 ml ekstrakta vanilije

Zagrijte pećnicu na 180 C.

Namažite maslacem 6 kalupa za muffine. U posebnoj posudi izmiksajte brašno i maslac dok ne počnu izgledati kao tijesto za crumble odnosno, drobljenac. Dodajte šećer, žutanjak, vaniliju, limunovu koricu i sol. Miksajte dok se sve ne pretvori u tijesto. Razrežite ga na manje komade, od svagog prvo napravite kuglicu. Staviteje u sredinu kalupa i prstima oblikujte tako da prekrije dno i rubove. Itako dok ne ispunite svih 6 kalupa.
Posložite ih u pećnicu i pustite da se peku 15 do 20 minuta dok se tijesto lagano ne zapeče odnosno zažuti. Izvadite ih i stavite sa strane i krenite spravljati punjenje.

U posebnoj posudi izmiksajte svježi, kravlji, Dukatov Zagrebački sir, šećer, jaje, limunovu koricu i vaniliju dok ne dobijete homogenu, kremastu smjesu.
Smjesom ispunite svaki kalup do ruba i stavite ih ponovo u pećnicu na 10 do 12 minuta dok im se rubovi ne zažute. Izvadite ih iz pećnice i pustite da se ohlade.

Servirajte tartine ohlađene sa žličicama ili bez, ako želite da se odmah pojedu. Toliko su slasne da se dadu smazat' u jednom zalogaju!

 


Sad su dvije, ali začas, ako nema žličice da uspori proces...

Foto: Tomislav Može

...ostat će samo jedna