Zemlja drhti

Talijanski znanstvenici osuđeni zbog ubojstva

  • Autor: tportal/BBC
  • Zadnja izmjena 22.10.2012 20:10
  • Objavljeno 22.10.2012 u 20:10
L'Aquila

L'Aquila

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Šestorica talijanskih znanstvenika i bivši vladini dužnosnik dobili su šest godina zatvora zbog potresa koji je 2009. razorio grad L'Aquilu i okolna sela. Regionalni sud ih je osudio zbog višestrukog umorstva

Tužitelji su ustvrdili da su ova šestorica dala lažne umirujuće izjave prije potresa, a nakon što su proučili seizmičku aktivnost uslijed koje su zabilježena podrhtavanja.

Obrana je tvrdila da ne postoji nikakav znanstveni način ni metoda kojima bi se predviđali potresi, čak ni na izuzetno trusnom području.

U potresu od 6,3 stupnja po Richteru poginulo je 309 ljudi.

Sucu Marcu Billiju trebalo je tek nešto više od četiri sata kako bi donio presudu.

Sedmorica znanstvenika – članovi Nacionalnog odbora za predviđanja i prevenciju od velikih rizika – bila su optužena za davanje 'nepreciznih, nepotpunih i kontradiktornih' informacija o opasnosti podrhtavanja koja su se osjećala uoči razornog potresa 6. travnja 2009.

U završnoj riječi, tužiteljstvo je citiralo jednog svjedoka, čiji je otac poginuo u potresu.

Opisali su kako je Guido Fioravanti nazvao svoju majku oko 23 sata, ubrzo nakon prvog podrhtavanja tla.

'Sjećam se straha u njezinom glasu. Inače bi pobjegli, ali te noći su si ponavljali što im je rekla komisija za rizike. I tako su ostali.'

Optuženicima je naloženo plaćanje sudskih troškova i odšteta stanovnicima i preživjelima u iznosu od devet milijuna eura. Odvjetnik jednog od optuženih znanstvenika je izjavio kako će se svakako žaliti na presudu, a prema talijanskim zakonima, sva su sedmorica slobodna dokle se ne iscrpe žalbe u dva stupnja.

 

'Ovo je povijesna presuda, iznad svih žrtava', izjavio je odvjetnik Wania della Vigna, koji predstavlja 11 stranaka, uključujući i obitelj izraelskog studenta koji je poginuo kad se na njega srušio studentski dom.

'Također označava korak naprijed za pravosudni sustav i nadam se da će dovesti do promjene, ne samo u Italiji, nego u čitavom svijetu', rekao je.

Na izricanju presude su se pojavila četvorica optuženika, kao i skupina preživjelih. Aldo Scimia, koji je u potresu izgubio majku, rasplakao se na čitanju presude.

'Ne možemo ovo nazvati pobjedom. Ovo je tragedija i kako je god uzeli, neće vratiti naše voljene', rekao je.

'Ja i dalje ovo nazivam masakrom počinjenim državnim rukama, ali sada se bar možemo nadati da će naša djeca živjeti sigurnijim životom', dodao je.

 

Slučaj je potaknuo velike prosvjede mnogih u znanstvenoj zajednici, koji smatraju da se na optuženičkoj klupi našla sama znanost.

Više od 5.000 znanstvenika potpisalo je otvoreno pismo podrške optuženicima i uputilo ga talijanskom predsjedniku Giorgiu Napolitanu, tvrdeći da bi zbog straha od sudskog progona mnogi znanstvenici mogli izbjegavati savjetničke dužnosti pri vladama ili se čak suzdržavati procjenjivati rizike od potresa.

 

Andrew Revkin, pišući za blog Dot Earth New York Timesa, nazvao je suđenje 'srednjovjekovnim atakom na znanost'.

Revkin kaže da su znanstvenike prisiljavali da potvrde ili opovrgnu predviđanja Giampaola Giulianija, samozvanog proroka koji je predvidio razorni potres i izazvao javnu paniku.

Revkin podsjeća da su Giampaolove metode u najboljem slučaju – nepouzdane. A da je javnost zarobila znanstvenu komisiju u jalovu da-ne raspravu.

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi