UNATOČ BERLUSCONIJU

Talijanski sjever ne može bez stranaca

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 18.10.2009 09:41
  • Objavljeno 18.10.2009 u 09:37
Imigranti

Imigranti

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Istodobno s jačanjem protuimigrantske politike kakvu provodi vlada premijera Silvija Berlusconija, poslovni sektor bogatog sjevera Italije ovisi o radnoj snazi useljenika kojih je integracija u društvo otežana u toj regiji, uporištu populističke Sjeverne lige.

Mario Cortella, vlasnik tvrtke Kristallux blizu Padove, koja proizvodi opremu za kupaonice, žali što "mladi Talijani ne žele raditi posao koji povjeravamo useljenicima. Oni znaju tko je bio Dante, ali ne znaju variti". Cortella objašnjava da su useljenici uvelike pridonijeli gospodarskom procvatu regije, iako su ih domaći "isprva držali nevoljom da bi zatim počeli shvaćati kako su im useljenici šansa, a danas i potreba".

U području Padove useljenici su 2000., činili 2 posto stanovništva, a danas ih je 15 posto. Službeno ih je u Italiji 3,89 milijuna ili 6,5 posto stanovništva, a čak 60 posto ih živi na sjeveru. Albanac, zaposlen u tvornici Kristallux, koji je brodom izbjegao 1993. iz svoje zemlje u potrazi za boljim životom, danas kaže da se osjeća kao Talijan i uspio je kupiti kuću. Zakon, koji je Italija donijela ovog ljeta, pooštrava antiimigracijske mjere, a ilegalno useljenje smatra se deliktom i prijeti stranim radnicima koji su prvi na udaru otkaza u sadašnjoj gospodarskoj krizi.

Prema novome zakonu, koji ilegalnog useljenika izjednačuje s kriminalcem, on mora za nekoliko mjeseci napustiti zemlju ako izgubi posao. A riječ je o ljudima koji u Italiji žive godinama i školuju djecu. Gospodarstvo sjeveroistoka Italije bilo bi u nevolji bez stranih radnika te su se poduzeća sama organizirala kako bi tim ljudima omogućila obuku, učenje jezika pa čak i pomoć pri pronalaženju domova. S druge strane, njihova integracija otežana je u regiji u kojoj je uporište Sjeverne lige, populističke stranke saveznice premijera Berlusconija, koja zagovara protuimigracijsku politiku.

Krajem 2007., u Padovi je bivša doministrica, članica Sjeverne lige, potaknula polemiku porukom da će prošetati svinju na zemljištu namijenjenom izgradnji buduće džamije. Polemika se nerijetko vodi oko vjeroispovijesti u toj katoličkoj regiji. Gradonačelnik Verone Flavio Tosi ističe da je Italija laička država te da ni zvona u njegovu gradu ne zvone u svako doba i stoga "ne bi bilo moguće", a bilo bi neprimjereno da mujezin poziva na molitvu pet puta dnevno.

"Za integraciju je potrebno dvoje. Oni kažu da su imigranti zatvoreni, a ja kažem da su Talijani ti koji su zatvoreni", drži Said Nejjari, strani radnik u Italiji koji ističe da je njegovo pravo ne zanemariti vlastite korijene te se pita kako je moguće da Italija, u prošlosti snažno ishodište emigracije, danas nema sluha za sudbinu današnjih emigranata.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi