animacija

Talijanski institut objavio video koji pokazuje kako su se širili potresni valovi nakon udara u 12:19

30.12.2020 u 13:43

Bionic
Reading

‎INGV, talijanski Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju objavio je video širenja potresnih valova nakon razornog potresa s epicentrom kod Petrinje

Riječ je, kako kažu u opisu videa, animaciji širenja na zemljinoj površini seizmičkih valova generiranih potresom koji se dogodio u 12:19 sati, 29. prosinca 2020. s epicentrom u Hrvatskoj, oko 40 km južno od Zagreba i nekoliko kilometara od Petrinje.

Širenje valova nakon potresa kod Petrinje Izvor: Društvene mreže / Autor: INGVterremoti

Plava boja označava kretanje tla prema dolje, dok crvena boja pokazuje kretanje tla prema gore. Gradacija boja, s druge strane, predstavlja različite vrijednosti okomite brzine (m / s): što je više plava (crvena) intenzivna, tlo se brže kreće prema dolje (prema gore).

U prvom dijelu svaka sekunda animacije predstavlja sekundu u stvarnom vremenu, nakon minute animacija se ubrzava tako da svaka sekunda animacije odgovara 4 sekunde u stvarnom vremenu, u drugom dijelu animacija se dodatno ubrzava (1 sekunda simulirano odgovara 8 stvarnih sekundi).

  • +4
Crkva sv. Nikole i Vida u Žažini porušena u jakom jučerašnjem potresu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Animacija prikazuje neravnomjernu raspodjelu brzina tla, tj. Točke jednako udaljene od epicentra ne podliježu istoj vrsti naprezanja. To je zbog lokalnih uvjeta (topografija, vrsta tla, ...) koji mogu značajno utjecati na širenje seizmičkih valova. Na primjer, nekoherentna tla poput aluvijalnih izazivaju pojave pojačavanja seizmičkih valova koji su mnogo izraženiji od kompaktnih stijena.