PRIJATELJI IZ NATO-A

Talijanski i njemački ratni brodovi u splitskoj luci

22.02.2014 u 10:51

Bionic
Reading

Tek što je jutros iz Ratne luke Lora u Splitu isplovio opasni i ofenzivni američki razarač USS Stout naoružan vođenim projektilima Tomohawk, sat vremena kasnije u luku su uplovila dva broda minolovca flote NATO pakta

Za razliku od razarača koji predstavlja vrh ofenzivne špice američke 6. flote, čiji projektili imaju domet od 1600 kilometara i iz Jadrana su mu unutar dometa Kiev i Krimski poluotok, ali i Damask, njemački i talijanski brodovi znatno su manji i defanzivni brodovi.

Zapovjedni brodovi NATO skupine, koji su sastavni dio njemačke i talijanske ratne mornarice FGS 'Rhein' i ITS 'Chiooggia' boravit će u posjetu HRM-u i gradu Splitu do 24. veljače. Dio skupine je i FGS 'Weilheim', brod njemačke ratne mornarice, te brod ratne mornarice Ujedinjenog Kraljevstva, HMS 'Brocklesby'.

Naš današnji domaćin u posjetu bio je zapovjednik skupine, kapetan fregate Matthias Seipel. On nas je informirao da je u sklopu ovog posjeta predviđena provedba protuminskog pretraživanja zajedno s pripadnicima Hrvatske ratne mornarice. Seipel je u prvi plan stavio zadatke skupine u cilju sigurnosti čitavog Sredozemnog mora.

Njemački brod je veći i na njemu je 70 članova posade, a na talijanskom 50 članova posade. U iduća tri dana oni će posjetiti Split i to je za njih prilika da se bolje upoznaju s gradom za koji su već čuli da je značajna turistička destinacija.

Uz sofisticiranu opremu za traganje i protuminsko djelovanje, njemački brod je naoružan s dva automatska topa kalibra 27 mm i mitraljezima 12,7 mm. FGS 'Rhein' je dug 101 metar, a ITS 'Chiooggia' 52 metra.