NATO NEMA POJMA

Talijani plaćali talibanima za nenapadanje

15.10.2009 u 17:35

Bionic
Reading

NATO ne zna da su talijanski vojnici novcem plaćali mir u svome sektoru odgovornosti, komentirao je u četvrtak glasnogovornik saveza navode u tisku, koje je kao prihvaćenu praksu međunarodnih mirovnih snaga potvrdio visokopozicionirani afganistanski dužnosnik

KABUL - "To nije praksa protiv pobune (...) No afganistanska vlada može ponekad sklopiti lokalne dogovore. Ako toga ima, više to čini afganistanska vlada, nego međunarodne snage", rekao je general Eric Tremblay, glasnogovornik ISAF-a (mirovnih snaga u Afganistanu).

"Ja o tome ništa ne znam", rekao je general Tremblay.

Afganistanski visokopozicionirani dužnosnik je u izjavi za AFP, koju je dao pod uvjetom da ostane neimenovan, potvrdio takvu praksu kao vrlo proširenu među stranim vojnicima.

"Mnogo zemalja (iz sastava) NATO-a", koje su angažirane u Afganistanu, a među njima je i Italija, plaćaju pobunjenicima da ne napadaju njihove vojnike", rekao je.

Tome ne pribjegavaju Britanci i Amerikanci, dodao je izvor i rekao da "zasigurno može potvrditi da su talijanske snage plaćale" nenapadanje u Sarubiju i pokrajini Herat.

Prema pisanju britanskog dnevnika The Times 10 francuskih vojnika ubijeno je u Afganistanu u kolovozu 2008., zato što su loše procijenili opasnost jer ih Talijani nisu upozorili da moraju talibanima platiti za nenapadanje.

Talijanska vlada odbacila je optužbe kao "neutemeljene" uz tvrdnje da "nikad nije odobrila ni pristala na bilo kakav oblik plaćanja talibanskih pobunjenika u Afganistanu".

Times tvrdi da su talijanske obavještajne službe uplatile desetke tisuća dolara talibanima i lokalnim ratnim vođama.

Nekoliko vojnih izvora, koji su govorili pod uvjetom da ostanu neimenovani, kazalo je da su mir kupovali i kanadski vojnici u pokrajini Kandaharu na jugu Afganistana, te vojnici iz drugih zemalja.