BORBA PRoTIV KORONAVIrUsA

Talijani optužili Rusiju da im je poslala beskorisnu pomoć. Rusi odgovorili: Takve tvrdnje proizvod su perverznog uma

01.04.2020 u 10:34

Bionic
Reading

Čak 80 posto pomoći u borbi protiv koronavirusa koju je Rusija poslala Italiji beskorisno je, tvrdi torinska La Stampa pozivajući se na izvore iz visokih političkih krugova

'Osamdeset posto ruske pomoći uopće ne koristi Italiji ili je u potpunosti beskorisna', kazao je za talijanski list neimenovani visoki izvor, precizirajući da je riječ o opremi za dezinfekciju, sterilizaciju i kemijsku prevenciju.

Ruski veleposlanik u Rimu Sergej Razov u pismu glavnom uredniku La Stampe odbacio je tvrdnje talijanskog dnevnika te ih je okarakterizirao kao 'perverzne'.

'Takve tvrdnje proizvod su perverznog uma. Nesebična želja da se pomogne prijateljima u nevolji doživljena je kao podmukla', izjavio je Razov za rusku agenciju RIA.

Dnevni list smatra da je pomoć koju je poslao ruski predsjednik Vladimir Putin nakon sastanka s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom krinka za stjecanje diplomatskih i geopolitičkih šansi i prednosti. Conte je, tvrdi La Stampa, prihvatio rusku pomoć kako bi osigurao dobre odnose s Putinom.

Rusija je u pokrenutoj humanitarnoj akciji u Italiju poslala 60 respiratora te stotinjak epidemiologa i virusologa kao ispomoć tamošnjim liječnicima, a prijevoz pomoći vojnim kamionima snimile su mnogobrojne televizijske kamere.

U Italiji je u utorak zabilježeno ukupno 101.739 zaraženih, umrlo je 11.591 osoba, a 14.620 ih je izliječeno.