odluka vlade

Talijani odlučili: Strancima zdravstveno osiguranje ako plate dvije tisuće eura godišnje

16.10.2023 u 20:16

Bionic
Reading

Stranci koji žive u Italiji moći će koristiti uslugama državnog zdravstvenog sustava ako plate dvije tisuća eura godišnje, objavila je vlada u Rimu u ponedjeljak

Taj iznos, dio vladinog proračuna za 2024., odnosit će se na stanovnike iz država izvan Europske unije, priopćilo je ministarstvo gospodarstva.

Za one koji imaju legalan boravak postojat će zasad neodređen popust, kao i za inozemne studente i dadilje.

Giordana Pallone iz sindikata Cgil rekla je za novinsku agenciju Adnkronos da bi ta reforma mogla biti u neskladu s talijanskim ustavom koji siromašnima jamči besplatnu medicinsku skrb.

„Trebamo čekati i vidjeti kako će zakon biti formuliran, jer onako kako je predstavljan danas nema uporišta u sadašnjem sustavu i pravnom okviru“, kazala je. 

Inozemni radnici, oni koji traže posao, tražitelji azila i maloljetnici bez pratnje trenutno imaju pristup besplatnom zdravstvu, jednako kao talijanski državljani. 

Drugi stranci s dozvolom boravka, poput diplomata i studenata, mogu se dobrovoljno učlaniti u zdravstveno osiguranje za različiti iznos. Za studente on iznosi oko 150 eura godišnje, a za druge ovisi o njihovu godišnjem prihodu, pa može narasti i do 2,8 tisuća eura. 

Talijanska desna vlada prošli je mjesec donijela kontroverznu odluku da migranti moraju platiti gotovo pet tisuća eura kako ne bi završili u pritvoru dok se obrađuje njihov zahtjev za azilom.