slabi rezultati

Italija snizila prognoze gospodarskog rasta

27.09.2023 u 18:33

Bionic
Reading

Italija je snizila prognoze gospodarskog rasta u ovoj i i idućoj godini, objavio je ministar industrije u srijedu, uoči sjednice vlade.

Vlada će na sjednici usvojiti nove prognoze ministarstva financija koje će odražavati sve teže probleme u gospodarstvu, nakon niza slabih rezultata, rekla su tri upućena izvora.

„Morali smo sniziti prognozu rasta u ovoj godini, na 0,8 posto, ali i prognozu za iduću godinu", rekao je ministar industrije Adolfo Urso.

Vlada je do sada očekivala 1-postotni rast aktivnosti u ovoj godini.

Sada predviđaju stopu rasta od jedan posto u 2024., pod pretpostavkom da mjere potpore ostanu na snazi, snizivši dosadašnju procjenu za pola postotnog boda.

U konačnici će u idućoj godini ipak ciljati stopu rasta od 1,2 do 1,3 posto, kažu izvori, zbog poreznih olakšica za građane s niskim i srednjim primanjima i drugih mjera poticanja rasta koje premijerka Giorgia Meloni planira uključiti u prijedlog proračuna.

Podigli su istodobno procjenu proračunskog deficita u ovoj godini, na oko 5,5 posto BDP-a, s dosadašnjih 4,5 posto. U 2024. trebao bi po njihovoj procjeni kliznuti na 4,1 do 4,3 posto. Do sada očekivali su da će iznositi 3,7 posto.

Manevarski prostor premijerke Meloni suzili su poticaji za zelenu gradnju, koji su uvedeni prije njezinog mandata, u vidu poreznih olakšica, i ubrzali su gospodarski rast u 2021. i 2022. Na kraju se ipak pokazalo da su teret za proračun, dosegnuvši samo lani 54 milijarde eura.