preminuo u 99. godini

Italija se državnim pogrebom oprostila od bivšega predsjednika Napolitana

26.09.2023 u 15:29

Bionic
Reading

Italija se u utorak državnim pogrebom oprostila od svojega bivšeg predsjednika Giorgia Napolitana

Pogrebnom obredu održanom u donjem domu parlamenta u Rimu prisustvovali su političari iz Italije i inozemstva, među kojima aktualni predsjednik države Sergio Mattarella, premijerka Giorgia Meloni, ministri u vladi i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Napolitanova 88-godišnja udovica Clio dočekala ih je pred suprugovim lijesom u palači Montecitorio u invalidskim kolicima.

Napolitano, koji je predsjedničku dužnost obnašao rekordnih osam i pol godina, u razdoblju između 2006. i 2015., umro je prošli petak u dobi od 98. godina. Prije smrti je zatražio nereligiozan pogrebni obred. Njegov sin Giulio i unuka Sofia održali su emotivne govore i odali počast njegovu političkom radu.

  • +2
Državni pogreb Giorgia Napolitana Izvor: Profimedia / Autor: Mauro Scrobogna/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Iako nije bio religiozan, Napolitano je bio vrlo cijenjen u Rimokatoličkoj Crkvi, a papa Franjo iznenadio je njegovu obitelj odavanjem počasti osobno tijekom vikenda u gornjem domu parlamenta gdje je bio izložen njegov lijes. "Misao i gesta zahvalnosti velikom čovjeku, slugi nacije", napisao je Papa u knjizi žalosti.

I premda je dužnost predsjednika uglavnom ceremonijalna, zbog povremenog kaosa koji je znao obilježiti talijansku demokraciju Napolitano je više puta uskočio da bi pridonio poboljšanju situacije, osobito za vrijeme dužničke krize u eurozoni. Njegov sin Giulio istaknuo je da njegov otac nije podnosio demagogiju, viku i uvrede.

Brojni štovatelji bivšega talijanskog političara pogrebni su obred pratili vani na velikim ekranima. Napolitano će biti pokopan na malom nekatoličkom groblju u Rimu, posljednjem počivalištu britanskih pjesnika Johna Keatsa i Percyja Bysshea Shelleya, kao i Antonija Gramscija, utemeljitelja europskog komunizma.