STRAVA U PAKISTANU

Talibani ubijaju medicinare koji cijepe djecu

19.12.2012 u 10:51

Bionic
Reading

Troje zdravstvenih djelatnika ubijeno je u napadima pakistanskih talibana koji nastoje zaustaviti akciju cijepljenja protiv dječje paralize. Napadač je ustrijelio nadzornicu cijepljenja i njezinog vozača u četvrti Charsadda u Peshawaru, a student koji je volontirao u akciji umro je od posljedica ranijeg napada na sjeveru grada, priopćila je policija

Nitko još nije preuzeo odgovornost za napade, ali su talibani javno objavili prijetnje i svoje protivljenje UN-ovom programu iskorjenjivanja dječje paralize u Pakistanu.

U utorak je cijepljenje obustavljeno u Karachiju, nakon što su četiri zdravstvene djelatnice ubijene u tom gradu, a još je jedna djelatnica ubijena u Peshawaru.

Uz Afganistan i Nigeriju, Pakistan je jedna od samo tri zemlje u kojima je dječja paraliza još uvijek endemska bolest.

Policija je priopćila da su studenta volontera ustrijelili napadači na dva motocikla, a isti scenarij ponovio se i u dva napada u drugom području Charsadde i susjednoj Nowsheri, gdje nije bilo ozlijeđenih.

Premijer Raja Pervez Ashraf osudio je napade i pohvalio rad timova za cijepljenje, pozivajući regionalne vlasti da im osiguraju zaštitu u radu.

U dijelovima Pakistana zavladao je otpor prema cijepljenju, osobito nakon što je lažna CIA-ina kampanja cijepljenja protiv hepatitisa pomogla u lociranju Osame bin Ladena 2011. godine.

Pakistanski ekstremisti u prošlosti su kidnapirali i ubijali strane volontere u okviru programa cijepljenja zbog navodnog nadzora nad njima.

Pakistan se smatra ključnom bojišnicom borbe protiv dječje paralize koja napada živčani sustav i može dovesti do trajne paralize u samo nekoliko sati od infekcije.

U Pakistanu je 2011. godine paralizirano gotovo 200 djece, što je najviše u posljednjih 15 godina.

Pakistanska vlada proglasila je borbu protiv dječje paralize nacionalnim prioritetom. Planira se cijepljenje 33 milijuna djece, a program provodi oko 88.000 zdravstvenih djelatnika.