NAPAD U AFGANISTANU

Talibani aktivirali kamion-bombu, ubijeno pet osoba

14.05.2020 u 10:17

Bionic
Reading

Bomba postavljena u kamionu eksplodirala je blizu suda u gradu Gardezu na istoku Afganistana u četvrtak, pri čemu je poginulo najmanje pet osoba, dok su odgovornost za napad preuzeli talibani.

U utorak je najmanje 56 osoba ubijeno u više napada širom zemlje, uključujući žene i novorođenčad, što je snažan udarac mirovnim planovima za Afganistan.

"Eksplozija auto bombe dogodila se blizu vojnog suda u naseljenom području Gardeza. Strahuje se da su desetine civila ranjeni i mrtvi", kazao je Tarik Arian, glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid potvrdio je da su talibani odgovorni za napad.

Emal Kan Momand, glasnogovornik afganistanske vojske u pokrajini Paktia, u kojoj se nalazi Gardez, rekao je da je riječ o napadu kamion bombom.

Pet osoba je ubijeno, dok ih je 14 ozlijeđeno, rekao je.

Arian tvrdi da su za napad odgovorni pobunjenička gerilska skupina Hakani, koja je povezana s talibanima, i militanti Laškar e-Taiba, čije je sjedište u Pakistanu.

Te skupine rijetko preuzimaju odgovornost za napade.

Militant je u utorak ubio 24 osobe u rodilištu u Kabulu, uključujući majke i novorođenčad.

Istoga su dana u eksploziji auto bombe u istočnom Nangaharu, za što je odgovornost preuzela Islamska država, poginule 32 osoba.

Predsjednik Ašraf Gani osudio je napade te je naredio vojsci da se pripremi za ofenzivno djelovanje.

Prethodno afganistanska vojska nije poduzimala ofenzivne vojne operacije zbog američko-talibanskih mirovnih pregovora.

Talibani su odbacili umiješanost u navedena dva napada, ali je vlada optužila talibane zbog stvaranja okruženja za porast terorizma te zbog suradnje s drugim militantima koji bi mogli biti umiješani u napade.