pitamo stručnjaka

Taktika, štednja ili...: Zašto su Izraelci počeli koristiti 'glupe' bombe?

17.10.2023 u 15:41

Bionic
Reading

U zračnim napadima na Pojas Gaze, u kojima su po vlastitim podacima za samo deset dana ispustili najmanje šest tisuća projektila, Izraelci su počeli koristiti i nenavođene, tzv. glupe bombe, što su i sami otkrili u svojim objavama na društvenim mrežama. Vojni stručnjaci nisu sigurni je li to znak da Izraelu ponestaje sofisticiranijeg naoružanja i streljiva, čuva li ga za eventualne ozbiljnije obračune s Hezbolahom na sjeveru zemlje ili možda namjerno gađa palestinska područja manje preciznim oružjem koje izaziva veće kolateralne žrtve

Glavnina napada na Gazu izvršena je JDAM-om (Joint Direct Attack Munitions), satelitski navođenim projektilom opremljenim sustavima proizvedenima u Boeingu, a koji po službenim podacima ima pouzdanost veću od 95 posto i radijus greške od najviše 1,7 metara. 'Glupe' bombe, s druge strane, znatno su nepreciznije i njihov učinak ovisi o nizu vanjskih faktora - visini s koje su ispuštene, umješnosti pilota, brzini vjetra i slično - pa češće promaše metu. Što je, jasno, problematično kada ih se koristi u gusto naseljenim područjima kakav je upravo Pojas Gaze.

Izraelske vojne snage prošlog tjedna na mreži X (bivši Twitter) prikazale su opremanje svojih aviona projektilima koji su po svemu sudeći nenavođeni, a stručnjaci su ih identificirali kao 'često neprecizne M117', odnosno 'glupe' bombe. Na njima nije identificiran GPS ili JDAM, a dizajnom podsjećaju na one koje su Amerikanci koristili još u Drugom svjetskom ratu. Zrakoplovi novije generacije pilotima pružaju procjenu gdje bi one mogle pasti, no radi se tek o grubom izračunu neusporedivom s korištenjem JDAM-a.

Ova vrsta streljiva koristi se uglavnom u slučajevima kada su mete raspršene na širem i otvorenom prostoru; u urbanim područjima njene kolateralne žrtve su neminovne.

O najnovijim izraelskim potezima danas piše Business Insider, podsjećajući na znakovitu činjenicu: početkom prošlog tjedna Izrael je hitno zatražio isporuku novih količina JDAM-a, a koji je prije dvije godine također koristio u napadima na Gazu. Izraelske vojne vlasti odbile su im odgovoriti na pitanja na ovu temu, kao i o korištenju 'pametnih' i 'glupih' bombi.

Znanstvenik i profesor na norveškoj Royal Air Force Academy Justin Bronk za Insider tvrdi da je moguće da Izraelu već nedostaje JDAM-a te da čeka isporuku iz SAD-a ili da ih štedi za moguću konfrontaciju s Hezbolahom.

'Vjerojatnije je da koriste nenavođene projektile kako bi očuvali zalihe drugog oružja, nego zato što smatraju da je to primjereno u ovim okolnostima', diplomatski se izrazio Bronk.

Sustav JDAM Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Američko ratno zrakoplovstvo

Vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec upozorava da ipak ne postoje bombe toliko pametne da bi u iznimno gusto naseljenom području poput Pojasa Gaze izdvojile i izbjegle civile - u svakom slučaju pogodit će zgradu u kojoj se može očekivati da se oni nalaze i tako izazvati neželjene žrtve.

'U odnosu na satelitski navođene projektile, prednost 'glupih' bombi je u tome da su nemjerljivo jeftinije i jednostavnije za proizvodnju - takvo streljivo, uostalom, u vrlo sličnom obliku koristilo se još u Prvom svjetskom ratu, a sada je usavršeno da bude pouzdano bez obzira na starost. Radi se o najobičnijim gravitacijskim bombama koje se 'otkače' sa zrakoplova i padaju na zemlju, a pogađanje mete ovisi o dobrim ciljničkim spravama, umješnosti pilota, visini s koje je ispušta i kutu pod kojim to radi', objašnjava Ogorec.

No one su, sasvim je jasno, nepreciznije od navođenih projektila, dodaje on.

'Stare zalihe? Nisam uvjeren da se u ovom slučaju radi o tome i da ih se Izrael planski rješava: uostalom, svi na svijetu danas imaju i troše 'glupo' streljivo - Rusi recimo - a ono se i dalje proizvodi jer je vječno i vrlo jednostavno. Tu su eksploziv, mehanički upaljač i gotovo ništa više', kaže ovaj analitičar.

Precizno i ciljano - dugotrajno

Velike civilne žrtve u Gazi u svakom slučaju su neizbježne i Ogorec je uvjeren da bi bilo kakva izraelska kopnena ofenziva na to područje u ovom trenutku izazvala razorne posljedice - a vjerojatno i reakciju Hezbolaha, uključivanje drugih arapskih zemalja u sukob, na koncu i moguću seriju terorističkih napada u Europi.

  • +4
Izraelske snage uz granicu s Gazom Izvor: EPA / Autor: Hannibal Hanschke

'Nijedna bitka ili rat ne mogu se ponoviti, no najmanje nepoželjna opcija bila bi ponavljanje akcije iz doba premijerke Golde Meir, kada su nakon pokolja izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama u Münchenu njihove snage izvele vrlo preciznu i ciljanu specijalnu akciju protiv terorista. Ona bi u ovom slučaju svakako bila složena i dugotrajna, ali s druge strane bi - da se poslužimo analogijom oko 'pametnih' i 'glupih' bombi - bila puno pametnija. I još važnije, pomogla bi da se izbjegne eskalacija sukoba kojoj smo u ovom trenutku vrlo, vrlo blizu', kaže Ogorec.