GLOBALNI IZAZOVI

Cvrtila: Ovo je posve nova situacija, ne treba isključiti terorizam u Europi

16.10.2023 u 23:25

Bionic
Reading

Događanja na Bliskom Istoku zabrinula su cjelokupnu međunarodnu zajednicu, a UN je upozorio kako i u ratovanju postoje pravila. EU je iskazala podršku Izraelu kada se radi o samoobrani, a Arapska liga ide korak dalje te traži sveobuhvatni prekid ratnih djelovanja. O daljnjoj eskalaciji i širenju sukoba govorili su gosti emisije Otvoreno

Vanjskopolitički komentator HRT-a, Tihomir Vinković, komentirao je napore SAD-a i EU da pronađu zajednički jezik kako bi odgovorili na krizu na Bliskom Istoku.

'Ako danas pogledamo izjave predsjednika Joea Bidena koji je upozorio da Izrael ima pravo na obranu, ali da mora poštovati humanitarno pravo u Gazi, može se reći kako je ustvrdio da bi okupacija Gaze bila veliki problem', kazao je Vinković u Otvorenom HTV-a. Kako kaže, ono što SAD i EU u ovom trenutku čine, je rad na dopremanju humanitarne pomoći Gazi. Dodao je kako SAD "unatoč problemima u Kongresu", u ovom trenutku također pokušava osigurati pomoć za civile u Gazi.

'Na današnjoj konferenciji za novinare u Europskoj komisiji, novinari su zauzeli svoja stajališta te je bila neugodna situacija. Bili su upozoreni od glavnog glasnogovornika Europske komisije kako nije potrebno da jedni druge napadaju i kritiziraju', otkrio je.

Cvrtila: Nalazimo se u novom svijetu

Prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila upozorio je kako "na tlu Europe postoje" skupine koje bi mogle poduzeti terorističke akcije.

'U svakom slučaju, možemo reći da na tlu Europe postoje oni koji mogu i žele poduzeti terorističke akcije. Europa ima dugu povijest suprostavljanja skupinama koje su bile za jednu ili za drugu stranu. To je uvijek bilo u nekakvim okvirima jer nisu postojali događaji koji bi jako motivirali jednu ili drugu skupinu da se suprostave', rekao je.

  • +14
Hamasovo naoružanje Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naglasio je da je ovo "posve nova situacija" jer se nalazimo u "novom svijetu" koji je započeo napadom Rusije na Ukrajinu. Ustvrdio je kako je došlo do "fragmentacije međunarodnog poretka".

'Određene skupine preuzimaju prostor djelovanja, a to djelovanje može biti nasilje. To nasilje je već bilo prisutno u Europi i ne treba ga isključiti. Zasigurno će biti onih koji će biti pozvani i od Al Kaide ili nekih drugih organizacija da stanu u obranu nečega', zaključio je.

Goldstein: Saudijsko priznanje Izraela za Iran 'nepodnošljivo'

Povjesničar i profesor, Ivo Goldstein podsjetio je kako su događanja u Izraelu i Gazi "višeslojna" zbog svojih povijesnih korijena. 'Mislim da je čitavo ovo događanje i strahote koje vidimo u Izraelu i Gazi, apsolutno višeslojno. To treba na taj način tumačiti. Kompleksno je s vojnog, političkog, ekonomskog i vjerskog stajališta. To ima duboke korijene u povijesti', podsjetio je.

  • +22
Posljedice izraelskog granatiranja u Gazi Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

'Upad Hamasa je bio motiviran rušenjem ključnog elementa u postizanju stabilnosti na Bliskom istoku, a to je priznanje Izraela od strane Saudijske Arabije.'

Kazao je kako je na granici Izraela i Gaze prije početka rata nije bilo nikakvih konflikata te da je bio "relativan mir".

'Upad Hamasa je bio motiviran rušenjem ključnog elementa u postizanju stabilnosti na Bliskom istoku, a to je priznanje Izraela od strane Saudijske Arabije. Do sada je Izrael priznalo šest arapskih država', ustvrdio je. Sada je, kako kaže, priznanje Saudijske Arabije ključno jer je to 'najvažnija sunitska država' i sjedište Islama. Dodao je kako bi to za Iran bilo 'nešto nepodnošljivo'.