IZVLAČENJE POVJERLJIVIH INFORMACIJA

Tajnu agenticu tjerali da spava sa saborskim dužnosnikom

17.07.2009 u 21:18

Bionic
Reading

Bivša djelatnica Sigurnosno-informativne agencije Jasna Đuzel tvrdi da su joj šefovi naredili da spava s tajnikom Povjerenstva za sprječavanja sukoba interesa Zoranom Gašparom da bi od njega izvukla inače nedostupne podatke o imovinskim karticama hrvatskih političara

Kada je odbila izvršiti usmeni nalog koji je izdan bez propisane zakonske procedure, dobila je otkaz, završila u bolnici, ostala bez stana i djeteta.

'Kroz posao koji sam obavljala upoznala sam tajnika povjerenstva Zorana Gašpara, a kako Unutarnja kontrola SOA-e inače nadzire i prisluškuje svakoga djelatnika, uočili su da me Gašpar u nekoliko navrata nazvao i pozvao na kavu. To su htjeli iskoristiti jer je on raspolagao podacima o cjelovitim imovinskim karticama državnih dužnosnika koje zbog tajnosti dijela osobnih podataka nisu dostupne', kaže Đuzel.

'Upotrijebi svoje ženske čari da od Gašpara dobiješ podatke', rekli su joj šefovi početkom srpnja 2006.

'Bili su sigurni da ću pristati jer sam bila samohrana majka koja je otplaćivala kredit za stan i ovisila o plaći koju je dobivala. Nisam bila član nijednog klana i zbog toga su me zvali Ledena', nastavlja svoju priču Jasna Đuzel za Jutarnji list.

Operacija je agentici ponuđena mimo zapovjednog lanca i zakonom propisane procedure. Na tome bi i ostalo da već sljedećega dana o tome nije napisala izvješće nadređenima koje joj je, kaže, očito zapečatilo karijeru. Nakon što je došla na posao u sjedište Centra Zagreb, o ponuđenom je zadatku e-mailom izvijestila nadređene, sve do načelnika Centra Zagreb. Desetak dana kasnije njezin se život potpuno izmijenio. Svoje je dijete kasnije zbog teške materijalne situacije morala predati ocu.

'Otkada je sve počelo nisam jela, a majka, vidjevši da mi ne može pomoći, pozvala je Hitnu pomoć koja me prevezla u Psihijatrijsku bolnicu Vrapče', ispričala je Jasna te priložila otpusno pismo koje je dobila nekoliko tjedana kasnije. U njemu stoji da je bila riječ o 'kriznoj reakciji s obzirom na nepovoljnu situaciju na radnome mjestu'. Otpusno pismo je danas sudski dokaz u radnom sporu koji je kasnije pokrenula protiv SOA-e.

Tužila je Agenciju, a nakon tri godine pravne bitke Upravni sud donio je rješenje da otkaz 'nije pravno osnovan te je donesen na nezakonit način'. 'Sve što tražim jest isplata plaća koje mi pripadaju i časna mirovina zbog narušena zdravlja', kaže Jasna Đuzel.