OZBILJNA PRIJETNJA

Tajne službe: Islamisti planiraju napasti Australiju

19.09.2014 u 12:29

Bionic
Reading

Australske obavještajne službe ustvrdile su u petak da islamistički ekstremisti planiraju napasti australske političare i vladine zgrade, samo dan nakon što je policija privela petnaest osoba u najvećoj protuterorističkoj operaciji organiziranoj dosad u toj zemlji

Premijer Tony Abbott je u govoru održanom pred članovima parlamenta kazao kako je naredio da se pojačaju mjere sigurnosti zbog potencijalnih napada australskih državljana koji su postali džihadisti tijekom boravka u Iraku ili u Siriji.

Nekoliko stotina policajaca i pripadnika tajnih službi upalo je u četvrtak u stanove i poslovne prostore u predgrađima Sydneya i Brisbanea. Neformalna komunikacija na društvenim mrežama među pripadnicima ekstremističkih skupina pokazala je da su potencijalne mete australski političari, kazao je Abbott. Upravo zato smo pojačali sigurnost oko zgrade parlamenta u Canberri te angažirali veći broj policajaca.

Australske vlasti strahuju za sigurnost svojih građana zbog velikog broja australskih državljana za koje se vjeruje da su se pridružili militantnim grupama u Iraku i u Siriji te da su među njima i bombaš samoubojica koji je u Bagdadu u srpnju ubio tri osobe, kao i dvojica muškaraca čije su fotografije proširene društvenim mrežama.

Pretpostavlja se da je oko 160 australskih državljana aktivno podupiralo ili je sudjelovalo u borbama na Bliskom istoku, a vjeruje se da ih se najmanje 20 vratilo u Australiju zbog čega je prošli tjedan prvi put u zemlji stupanj terorističke prijetnje podignut na 'visok'.