mnoge zapreke

Tajlanđani velikom većinom glasali za prodemokratske stranke

15.05.2023 u 08:40

Bionic
Reading

Tajlandski birači jasno su odbili gotovo desetljeće dugu vojnu vladavinu, pokazuju izborni rezultati u ponedjeljak, te podržali dvije prodemokratske oporbene stranke

Stranka Move Forward (MFP), najnovija snaga u tajlandskoj politici koja je usmjerila energiju prodemokratskih prosvjeda mladih 2020., osigurala je najviše glasova.

Predvođena karizmatičnim 42-godišnjim Pitom Limjaroenratom, MFP želi reformirati tajlandske stroge zakone o vrijeđanju kraljevske obitelji, stvarajući potencijalni sukob s moćnom rojalističko-vojnom elitom kraljevstva.

Tajlanđani su u nedjelju izašli na izbore u velikom broju nakon kampanje koja je suprotstavila mladi naraštaj željan promjena konzervativnoj eliti koju je utjelovio premijer Prayut Chan-O-Cha.

S prebrojanim glasačkim listićima na 99 posto biračkih mjesta, podaci izborne komisije pokazali su da je MFP osvojio 14 milijuna glasova, a slijedi ga Pheu Thai s 10,6 milijuna.

Stranka Ujedinjenih tajlandskih naroda, predvođena Prayutom - bivšim vojnim zapovjednikom koji je preuzeo vlast državnim udarom 2014. - na udaljenom je trećem mjestu s 4,6 milijuna glasova.

Premda nije proglasio pobjedu, Pita je kasno u nedjelju rekao kako je koalicijski dogovor "definitivno na vidiku".

Ali kao naznaka budućih potencijalnih žarišta, Pita je ponovio obećanje da će reformirati zakon o vrijeđanju kraljevske obitelji koji predviđa stroge zatvorske kazne za vrijeđanje monarhije.

To je bilo pitanje koje se nekoć smatralo nedodirljivim u tajlandskoj politici, a od kojeg je suparnička oporba Pheu Thai izbjegavala tijekom kampanje.

"Bez obzira na sve, mi ćemo se zauzimati za reformu zakona o vrijeđanju kraljevske obitelji", rekao je Pita novinarima u nedjelju.

Paetongtarn Shinawatra, čelnica stranke Pheu Thai i kći milijardera i bivšeg premijera u egzilu Thaksina Shinawatre, čestitala je MFP-u na njihovu uspjehu i signalizirala suradnju u potencijalnoj budućoj vladi.

"Možemo raditi zajedno", rekla je.

Unatoč svom uspjehu, MFP i Pheu Thai i dalje se suočavaju s mnogim zaprekama kako bi osigurali vlast, zbog ustava iz 2017. koji je napisala hunta.

Novog premijera zajednički će izabrati 500 izabranih zastupnika u donjem domu, plus 250 članova senata koje imenuje Prayutova hunta.

Očekuje se da će izborno povjerenstvo za nekoliko tjedana službeno potvrditi konačan broj osvojenih mandata svake stranke.

Ali u ponedjeljak ujutro predviđa se da će MFP i Pheu Thai osvojiti po 112 od ukupno 400 mjesta u izbornim jedinicama.

MFP bi tada vjerojatno osigurao veći broj od preostalih 100 mjesta koja bi se dodijelila strankama na proporcionalnoj osnovi.