javna osuda

Vladajuća ukrajinska stranka izbacila zastupnika zbog putovanja na Tajland

27.01.2023 u 15:54

Bionic
Reading

Vladajuća ukrajinska stranka iz svojih je redova izbacila zastupnika nakon što su izvješća da je otputovao na Tajland za vrijeme rata s Rusijom izazvala javnu osudu

Glasnogovornica stranke Julija Palijčuk rekla je u petak da je Mikola Tiščenko izbačen iz Sluge naroda nakon što se na stranici ukrajinskog veleposlanstva na Tajlandu pojavila najava da će se Tiščenko sastati s članovima ukrajinske dijaspore u tamošnjem hotelu.

Tiščenko je rekao na Facebooku da je bio na poslovnom putu u Aziji uz odobrenje stranačkih čelnika, "djelujući isključivo u interesima Ukrajine." Predsjednik parlamenta Ruslan Stefančuk rekao je da nije odobrio to putovanje.

Do zimskog posjeta osunčanoj jugoistočnoj Aziji došlo je u trenutku kad se predsjednik Volodimir Zelenski odlučio pozabaviti time da zastupnici snose veću odgovornost za svoje djelovanje. Politički analitičari rekli su da Zelenski treba pokazati zapadnim političarima i Ukrajincima iscrpljenima od rata da je ozbiljan u svojoj nakani kažnjavanja zloupotrebe vlasti.

Više od deset visokih dužnosnika je smijenjeno ili je odstupilo s dužnosti ovaj tjedan, uključujući zamjenika tužitelja koji se našao pod povećalom medija zbog odmora u Španjolskoj.

Predsjednikov savjetnik kojeg su lokalni mediji prozvali da vozi skupe automobile također je dao ostavku.

Zelenski je ovaj tjedan najavio zabranu dužnosnicima da odlaze na privatna putovanja u inozemstvo. Većini ukrajinskih muškaraca od 18-60 godina već je zabranjen izlazak iz zemlje prema pravilima ratnog stanja otkad je Rusija pokrenula invaziju na susjednu zemlju u veljači prošle godine.